Recept za "zlatno mlijeko"

Recept za "zlatno mlijeko"

Što je zlatno mlijeko?

Zlatno mlijeko je napitak koji se već stoljećima često priprema u ajurvedskoj tradiciji. Ovaj napitak se sastoji od biljnog mlijeka i začina te pokazuje protuupalna svojstva. Ovaj tradicionalni napitak potiče aktivnost jetre i podupire obrambeni sustav tijela.

Otkuda dolazi protuupalni učinak?

Protuupalni učinak zlatnog mlijeka dolazi od začina. Kurkuma ima izuzetno jaka protuupalna svojstva i u Aziji se već dugo koristi kao prirodni lijek kod mnogih problema, između ostalog kod želučanih i bubrežnih oboljenja. Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje kurkumu i kod reume, jer ovaj začin ima jaki protuupalni učinak.

Tu su također cimet i muškatni oraščić koji su u istraživanjima isto tako pokazali protuupalna svojstva.

Sastojci

Najbolje je koristiti sastojke visoke kvalitete, dakle organske sastojke, kako bi zlatno mlijeko optimalno razvilo svoj učinak.

  • 350 ml biljnog mlijeka (najbolje bademovo, zobeno ili kokos-rižino mlijeko)
  • 120 ml vode (najbolje negazirana mineralna voda)
  • 1 velika žlica kurkume (prah)
  • 1 čajna žlica kokosovog ulja
  • svježe naribani đumbir
  • prstohvat cejlon cimeta
  • prstohvat muškatnog oraščića

Priprema

  1. Kurkumu i vodu pomiješajte u loncu i zagrijte.
  2. U međuvremenu ogulite i naribajte đumbir. Zatim ga dodajte u tekućinu koja polagano postaje sve gušća.
  3. Dodajte prstohvat muškatnog oraščića.
  4. Tekućinu kuhajte tako dugo dok ne postane kremasta.
  5. Zagrijte biljno mlijeko u loncu i u mlijeko dodajte kremu miješajući s pjenjačom.
  6. Dodajte prstohvat cimeta i kokosovog ulja i kuhajte dvije minute uz stalno miješanje.
  7. Servirajte vruće i uživajte.

Napomena: Ako je mlijeko u početku prejako, sljedeći puta stavite manje kreme. Kao hitno rješenje možete jednostavno dodati malo više biljnog mlijeka.