Vitalno u jesen

Polako sunčeve zrake gube na svojoj snazi i temperature su niže. Vrući ljetni dani su prošli i priroda se počinje pripremati za jesen. I naše tijelo u ovo vrijeme prolazi kroz tjelesne i duhovne promjene za koje treba energiju i mogućnost obrane.

U prirodu

Kada u jesen imamo sve manje sunčevih sati na dan, počinje naše tijelu, zbog gubitka sunčevog svjetla, gubiti hormone melatonin. Ovaj hormone upravlja našim dnevno- noćnim ritmom i zbog smanjenje proizvodnje dolazi do problema s umorom, lošom voljom i poremećajima spavanja. 

"Kako biste izbjegli ove probleme, u jesen boravite na suncu što je više moguće. Duža šetnja u prirodi djelovat će ne samo pozitivno na raspoloženje već će i ojaćati krvotok te obnoviti razinu kisika u krvi."

I pravilna prehrana pomaže

Kako bismo tijelu dali potrebnu energiju te mu pomogli u metabolizumu, na jesen bi trebali konzumirati više voća, povrća i punozrnatih proizvoda. Kako bismo ojačali otpornost, preporučamo vam konzumirate vitaminom C bogate agrume.

I protiv osjećaja utučenosti možemo utjecati odabirom namirnica. U pojedinim prehrambenim namirnicama nalazi se aminokiselina tripohan, koja u mozgu stvara hormone serotonin, za poboljšanje raspoloženja. Tryptophan se, između ostalog, nalazi u bananama, kikirikiju, ribi, soji i mliječnim proizvodima s povećanom koncentracijom.

Vruća kupka – čisto opuštanje!

Kako bismo se opustili i zagrijali, nema ništa bolje od vruće kupke. Utješna topline vode u kombinaciji bogatim uljima za kupku, opušta vas te vas gasi od ostatka svijeta. Onaj tko si dopušta kupku prije spavanja, sprečava eventualne probleme sa spavanjem.

Ukoliko dodate u kupku i eterična ulja timijana ili ružmarina, možete izbjeći prehlade. Jesen može biti prekrasno doba godine, kada si čovjek zna pomoći protiv problema.