Od težnje do sreće

Božić je pred vratima. To je vrijeme kada  razmišljamo o vlastitom životu. »Zašto nismo sretni?« i »Kako pronaći sreću?« su samo dva pitanja, koja nam često padaju napamet.

Koja je tajna sreće?

Što je sreća? Na to pitanje ne može se općenito odgovoriti. Za svakog čovjeka sreća je nešto drugo. Mnogi stvaraju sliku sreće prema onom što im nameću reklame. To može dovesti do problema.

Pogrešne slike o sreći

Postoje mnoge krive predodžbe o tome što je sreća. Ovdje su dvije:

  1. Novi auto donosi sreću ili najnovije tehničke igrarije, nova kuća... Ako je to istina, zašto je tako mnogo ljudi nesretno?
    Stari filozofi su ovo znali, a u međuvremenu su i mnoga istraživanja potvrdila: Stvari koje posjedujemo mogu nas učiniti sretnima. Ali u jednom trenutku naš mozak ih počinje uzimati zdravo za gotovo – i sreća nestaje. Zbog toga su ljudi, koji su dobili na lotu, nakon godine dana opet na onom nivou sreće na kojem su bili i prije dobitka. Jednostavno su se navikli na taj dobitak i na stvari koje su kupili.
  2. Sretni smo onda kada nam ide onako kako mi to želimo. To je prekrasan osjećaj. Ali tu ima jedan problem. Objektivno gledajući rijetko sve konce držimo u svojim rukama. Dakle, naša sreća je ovisna o stvarima koje ne možemo kontrolirati.

Na tragu vlastite sreće

Sreću ćemo naći samo onda ako ju tražimo. Zato trebamo promatrati i pozornije prolaziti kroz život te isključiti našeg autopilota.

  • Svaki dan nailazimo na mnoge male trenutke sreće, ali ih ne vidimo. Sreću treba svjesno doživljavati. Pogledajmo male, lijepe momente. Možda upravo jedem omiljeno jelo i prefino je? Ili jednostavno svjesno uživam u lijepom zalasku sunca.
  • Kod sreće se uvijek radi o proporcionalnosti. Možda gledamo milijardera koji živi u nevjerojatno skupoj vili. Naš mali stan naravno da više baš i ne izgleda tako dobro i postajemo nezadovoljni. Ali ako pomislimo na beskućnike, koji spavaju pod mostom, onda naš mali stan s tekućom vodom i grijanjem izgleda sasvim drugačije. Onda smo zahvalni što imamo taj stan.
  • Nema smisla koncentrirati se na puno stvari koje ne možemo kontrolirati. Mogu se uzrujati ili brinuti, ali to ne mogu promijeniti. I tako postajemo nesretni.

Otkrijte što Vas čini sretnima

Često poželimo stvari koje će nas, prema općenitom mišljenju, učiniti sretnima. Ali može se desiti da su upravo te stvari za nas pogrešne. Zastanimo malo i razmislimo što nas osobno najviše veseli. Božić je odlično vrijeme da uronimo u sebe, razmislimo i oslobodimo se pritisaka.

Što je važnije? Da smo mi sami sretni ili da drugi misle da smo sretni? Naš najveći neprijatelj su vanjski pritisci.

Čežnja za srećom – zamka?

Danas svi žele biti sretni. Svi pokušavaju aktivno ostvariti svoju sreću. Takvo nastojanje može krenuti u krivom smjeru, jer dolazi do nesretnih trenutaka koji nam se onda čine još gorima. Imajući sliku potpune sreće pred očima, trenutačni nesretni trenutak nam se čini gorim nego što uistinu je.

U današnjem društvu, praktički smo prisiljeni biti sretni. Ali samo onaj koji si ne stavlja u zadatak da mora biti sretan, samo taj je uistinu slobodan da to i bude.

Mišljenje da sreću moramo sami stvoriti, stvara na kraju nesreću. Jer sreću nećemo naći vani u svijetu, nego duboko u sebi.

Nema »moram«

Ne moram biti sretan. Taj stav oslobađa. Jednostavno ću pokušati svojem životu dati smisao, tako će se nesreća sama povući. Najjednostavnije ću si dozvoliti da rastem i da postajem bolji čovjek tako da učinim nešto dobro za druge ljude, životinje i okoliš.

Vidjet ćete da se to isplati, a Božić je prekrasno vrijeme da tako počnete živjeti.