Što je biohakiranje?

Budući da sve više ljudi poseže za raznim aplikacijama, pojavio se novi trend kod kojeg je sve usmjereno na poboljšanje sebe samog.

Jedno ime, različiti trendovi

Biohakiranje (Biohacking) je ime ovog novog trenda. Njime se, međutim, opisuje i nekoliko drugih pojava. U ovom članku ne radi se o stvaranju gena u kućnom laboratoriju, da bi se dobile genetski manipulirane biljke koje svijetle u mraku, a niti o tehničkim modifikacijama vlastitog tijela, tako da si npr. ugradite mikročip ili nešto slično. U ovom tekstu se radi o trendu kod kojeg se s trikovima, takozvanim »hackovima«, pokušava povećati produktivnost tijela i mozga.

Što je biohakiranje?

Iza ovog neobičnog imena stoji želja da budemo/postanemo najbolja verzija samog sebe.

Za to je potrebno slijediti sistematski pristup. Svaki biohaker sakuplja što više podataka o sebi samom. To se radi pomoću aplikacija ili fitness narukvica. Zatim počinje eksperimentiranje.

Eksperimentiranje i primjena

Biohakiranje znači isprobavanje. Kada se skupe podaci, počinje eksperimentiranje na samom sebi. To sada zvuči ekstremnije nego što uistinu je. Većinom se počinje s prehranom. Tako se npr. promijene pojedine navike ponašanja i ne jedu se određene namirnice ili se probaju novi trendovi prehrane. Rezultati se nadgledaju. Osjećate li se drugačije, bolje? Je li se produktivnost subjektivno povećala? Što kažu podaci?

Registriraju se pozitivni učinci i zadržavaju se te promjene, u suprotnom isprobava se nešto novo. Osnovna ideja je, da sve što se unosi u organizam ima ogromno djelovanje na naše ponašanje, naše zdravlje i naša postignuća u svim područjima života. Međutim, ne staje se samo kod prehrane.

Ne zaboravite psihu

U stvari koje unosimo u vlastiti organizam pripadaju i informacije i emocije. Ne samo tijelo, već i psiha ima važnu ulogu kod biohakiranja. Mnogi hakeri npr. više navečer ne gledaju televiziju, da bi poboljšali kvalitetu spavanja a time i vlastitu produktivnost. U ovo područje pripada i izbjegavanje stresa pomoću različitih tehnika opuštanja. Osim toga, vlastite emocije igraju također veliku ulogu, jer i one pridonose opće dobrom stanju.

Različita područja, jedan cilj

Postoji nekoliko veliki područja u kojima većina biohakera provodi nove aktivnosti. To su kretanje, prehrana, svjesnost disanja, protok (Flow), zahvalnost. Glavna ideja je, da se sve pokušava poboljšati što god je moguće.

Ako ste upravo dobili volju isprobati biohakiranje: u sljedećem članku upoznat ćemo Vas s nekoliko savjeta za početnike, koji su posve bezopasni, ali ostavljaju dobar prvi dojam ovog trenda.