Biohakiranje za početnike

Nakon što ste se općenito upoznali s temom biohakiranja, ovdje ćemo Vam pokazati nekoliko mjera koje kao početnik, možete isprobati.

Najbolji početak biohakiranja je skidanje fitness aplikacije pomoću koje ćete bilježiti svakodnevne podatke.

Oni ambiciozniji mogu kupiti i fitness narukvicu. Što više podataka sakupite, to bolje, jer samo činjenica da se svakodnevno uspoređuju podaci omogućuje uvođenje eksperimenata i kontrolu rezultata. Konačno, čovjek postaje efikasniji kada sam sebe pozna i zna što djeluje. Samo tako može se povećati vlastiti biološki potencijal.

Jednostavne mjere

Bez straha. Ne morate odmah kupovati skupe lijekove da bi počeli s biohakiranjem. To počinje s malim koracima. Pogledajmo prvo dva prehrambena hakiranja, koja su momentalno popularna.

Jesti samo onda kada ste gladni

Ovo hakiranje je, zapravo, više prilagođavanje vlastitog načina ponašanja. Jedite samo kada ste gladni, i samo tada. Nemojte čekati ručak ili večeru. Ako ste gladni, priuštite si nešto, pa makar to značilo da ćete malo kasnije preskočiti normalni obrok. Odrecite se uobičajenih grickalica pred televizorom. Ako ste gladni, jedite, ako niste, onda nemojte jesti. Nakon određenog vremena rezultat će biti taj da će ti periodi bez uzimanja hrane biti dulji, jer ćete biti gladni uvijek u određeno vrijeme. Ova rutina ubrzat će izgaranje masti, poboljšati sintezu proteina a pokazat će se i drugi pozitivni učinci.

Maslac za doručak

Možda se sada pitate: »I to bi trebalo biti hakiranje? Maslac jedem za doručak od kad znam za sebe.« Ali ovdje se ne radi o maslacu na kriški kruha, već o maslacu u kavi. Za to uzmite bio maslac od krava koje se hrane travom i stavite ga u kavu. K tome možete dodati i žlicu kokosovog ulja. Ovdje se konkretno radi o sposobnosti tijela da mast pretvori u energiju. Za to su najprikladnije srednjelančane masne kiseline kojih ima u kokosovom ulju u velikom broju. Biohakeri su oduševljeni ovim doručkom i kažu da im to donosi energiju koja traje satima, da su bolje koncentrirani na rad i ne osjećaju glad.

Disanje i opuštanje

Smanjenje stresa a time i povećanje produktivnosti postiže se pomoću tehnika opuštanja. Počnite, dakle, sa meditacijom ili jogom da bi dugotrajno povećali svoja postignuća i otpornost prema stresu.

Pravilno spavanje

Kod spavanja se manje radi o trajanju, a više o kvaliteti. Hoćete li se bolje naspavati nakon šest sati mirnog sna ili deset sati lošeg sna sa stalnim buđenjima? Loša kvaliteta sna može katastrofalno djelovati na naše mentalno, emocionalno i tjelesno zdravlje. Zbog toga mnogi biohakeri pokušavaju poboljšati svoju kvalitetu spavanja. Zato mijenjaju svoje navike spavanja. Cilj je uvijek duboki san bez smetnji. Izbjegavajte kavu nakon 14 sati ili čitajte u krevetu umjesto da sjedite pred računalom ili televizorom. Zbog svjetla s ekrana tijelo se prebacuje na dnevni modus i budnost te odmarajući san više nije moguć.

To je samo nekoliko savjeta za početak biohakiranja. Nije potrebno mnogo. Na primjer, svjesno odricanje od šećera ili pokušaj da se hranite što zdravije je već biohakiranje, jer se tako dugoročno povećava vlastita produktivnost. Tu se ubraja i napuštanje zone udobnosti.