"Dogging & Co" - sport sa psom

Zašto se ne bi čovjekov najbolji prijatelj zajedno s Vama bavio sportom? Tako dolazi do win-win situacije: zdravo za psa i čovjeka te istovremeno produbljuje odnose psa i vlasnika.

Odnos prema psima se u posljednjim stoljećima veoma promijenio. Prije je pas bio čuvar ili sredstvo za lov, a danas je on član obitelji i partner u provođenju slobodnog vremena. Nažalost, to često znači da je njihova energija premalo iskorištena.  Manjak tjelesnih aktivnosti učinit će ih bolesnima. Nedostaje kretanje, tijelo slabi ili životinje postaju agresivne zbog dosade.

Ako se bavite sportom, to možete spriječiti tako da jednostavno povedete psa sa sobom na sport. Tako ćete provesti vrijeme zajedno i učiniti nešto dobro za zdravlje svojeg psa.

Na što treba paziti

  • Nije svaka pasmina za svaki sport. Ne postoji zlatno pravilo, ali jasno je npr., da pas s kratkim nogama nije građen za sport na izdržljivost.

  • Provjerite kondiciju svojeg psa i odgovarajuće prilagodite intenzitet treninga.

  • Budući da je svaki pas drugačiji, uzmite u obzir njegove želje. Ima li nešto što Vaš pas posebno voli raditi?

  • Obavezno odvedite psa veterinaru na pregled. Krvožilni sustav i zglobovi moraju biti zdravi. Osim toga, tako ćete i saznati što Vaš pas ne bi smio raditi. Još jednom naglašavamo potrebu pregleda prije odabira sporta, jer posljedice mogu biti zdravstveni problemi izazvani sportskim naprezanjem.

  • Ako želite svojeg psa povesti sa sobom na sport, on mora obavezno slušati Vaše zapovijedi. Osim toga, s njim ne smije biti problema kada je pušten s uzice. Na početku se ipak preporuča da koristite uzicu i da se pas polagano navikne na sportsku aktivnost i vlastiti tempo. S vremenom popustite uzicu i na kraju je maknite.

  • Psi imaju veće probleme s vrućinom nego ljudi. Zato izbjegavajte treninge sa psom na visokim temperaturama i brinite o tome da imate dovoljno faza odmora i dovoljno tekućine.

Nekoliko savjeta za odabir vrste sporta

Dogging

Ovaj neobični naziv je zapravo jogging sa psom. To je vrlo jednostavno izvedivo, jer Vam ništa drugo nije potrebno. Nažalost, nije svaka pasmina za jogging. Mops, na primjer, će se previše naprezati kod jakih napora.

Na trčanje idite samo s odraslim psom i počnite polagano. Važno je da Vaš pas bude uvijek uz Vašu nogu i da sluša zapovijedi. Također je potrebno paziti na izbor dionice. Mekano tlo kao što je livada ili šuma bolji su za zglobove.

Rolanje, vožnja biciklom, šetnja

Važno je da je Vaš pas poslušan. To se posebno odnosi na vožnju biciklom i rolanje jer inače može doći do teških ozljeda. Postoje posebne uzice za vožnju biciklom, koje su vrlo fleksibilne i smanjuju rizik od pada.

Plivanje

To je najbolji sport za izdržljivost te jačanje mišića i srca, a ne opterećuje zglobove. Neke pasmine imaju prirodnu sklonost plivanju, kao npr. retriver. Privikavajte svojeg psa polagano na opterećenje.

Nogomet

Kod nogometa se psi odlično istrče i pritom se zabavljaju. S manjim pasminama ili starijim psima trebali bi ipak izabrati neki drugi sport. Starijim psima to često nije zabavno jer se ne mogu više tako brzo kretati.

Možete koristiti normalnu loptu za nogomet ili kupiti posebnu loptu za pse.

Skijaško trčanje

U zimi su često gore navedeni sportovi neizvedivi. Ako živite u području gdje zimi ima snijega, možete probati skijaško trčanje sa svojim psom. Opet je važno da Vaš pas bude uz nogu i da sluša zapovijedi. U normalnim slučajevima je skijaško trčanje zdravo za pse. Ali njegove šape morate zaštititi mliječnom masti ili posebnim cipelama za pse. Ako niste sigurni je li to zdravo za Vašeg psa, potražite savjet kod svog veterinara.