Mi i naš okoliš

Be nice! Mi živimo zaštitu klime

Be nice! To je naš najvažniji moto koji određuje naše poduzetničko poslovanje. Zaštita okoliša i klime imaju bitnu ulogu jer nastojimo odgovorno koristiti resurse. Kao tvrtka želimo aktivno oblikovati budućnost i promicati održivi razvoj.

Emisije koje uzrokujemo važan su pokazatelj ekološke ekonomije. Klimatski neutralno radimo od 2018. godine i ponosni smo što smo postigli ovaj cilj. Naravno, radimo na stalnom usavršavanju i poduzimanju daljnjih mjera.

Posljedica uzora u izračunu i kompenzaciji

Ekološki razumna i klimatski prihvatljiva gospodarska aktivnost za nas je zaista važna. Iz tog razloga želimo dati dobar primjer i zaista zabilježiti sve emisije koje uzrokujemo i gdje je moguće prikupljati podatke. To uključuje sve emisije izravno (zgrade poduzeća, službena vozila) i koliko god je to moguće, sve neizravno uzrokovane emisije (npr. Putovanja zaposlenika, službena putovanja, otpad itd.).

Carbon Footprint 2020

Najbolji CO2 je naravno onaj koji niti ne nastaje. Zato se trudimo da proizvedemo što je manje CO2. To nam u mnogim područjima uspijeva zahvaljujući visokoj energetskoj učinkovitosti naših novoizgrađenih hala i korištenjem zelene energije – dijelom iz naših vlastitih fotonaponskih sustava s 200 kWp – kao i s vlastitim e-voznim parkom.

Objašnjenje opsega 1-3

U 2020. scope 1 čini oko 30% emisija koje uzrokujemo, oko 10% za scope 2 i preostalih 60% za scope 3.

postotna raspodjela niceshopa na Scopes 2020

Ekvivalent CO2 od 1005 t približno je ista količina stakleničkih plinova koju u istom razdoblju uzrokuje 113 ljudi koji žive u Austriji. Emisije po stanovniku u Austriji godišnje u prosjeku iznose 8,9 t ekvivalenta CO2.

Ono što nas posebno veseli je činjenica da smo uspjeli odvojiti emisije stakleničkih plinova od rasta prodaje. U 2019. godini, s prometom od 55,5 milijuna eura, imali smo emisije stakleničkih plinova od 852 t ekvivalenta CO2, odnosno 15,35 t CO2 po milijun eura prometa. U 2020. promet je iznosio 101 milijun eura, što odgovara približno 10 t CO2 / milijuna eura prometa s emisijom od 1005 t ekvivalenta CO2. Emisije stakleničkih plinova na milijun eura prometa smanjene su tako za dobru trećinu.

Usporedba emisija u lijepim trgovinama 2019. i 2020. godine

Naša 3 stupa za klimatsku neutralnost

Naša klimatska strategija temelji se na tri stupa izbjegavanja, smanjenja i kompenzacije.

Ovo je najbolji način da se spriječi stvaranje stakleničkih plinova. Tamo gdje se emisije ne mogu izbjeći, tražimo načine da ih obuzdamo. Ono što nikako ne možemo izbjeći, nadoknađujemo smislenim projektima.

Dosadašnji uspjesi naših mjera

Iako se prodaja grupe niceshops 2020. gotovo udvostručila, a količina paketa višestruko povećala, uspjeli smo postići veliki uspjeh upotrebom materijala za pakiranje. Upotreba plastične folije smanjila se za više od 62% (u odnosu na 2019.). Za sve pakete trenutačno se koriste ekološki prihvatljivi, kompostirajući materijali bez plastike - uz vrlo rijetke iznimke. Samo u nekoliko slučajeva, poput glomazne robe i slanja paleta, postoji alternativa za plastičnu foliju koja se može reciklirati.

Osim toga, zahvaljujući posebnom patentu za otpremu i povrat, inovativne pošiljke iz niceshops -a mogu se ponovno koristiti bez ljepljive trake - rješenje koje je nagrađeno Austrijskom državnom nagradom za industriju ambalaže.

Naše druge mjere zaštite klime uključuju:

 • koristimo 100% zelenu električnu energiju
 • flota e-automobila koja se stalno proširuje štedi CO2
 • osnivanje najvećeg parka za punjenje e-automobila u Austriji u mjestu našeg sjedišta - u Saazu
 • godišnje karte za javni prijevoz i organizacija skupnog prijevoza
 • ugradnja fotonaponskog sustava na krovu hale, koji je 2020. pokrivao u prosjeku 30% vlastitih energetskih potreba tvrtke na glavnoj lokaciji u Saazu i proizvodio zelenu električnu energiju u količini od 11,4 t CO2 ekvivalenta, koja je umrežena
 • održiva izgradnja poslovne zgrade s visokom energetskom učinkovitošću i puno drva
 • grijanje i hlađenje putem otpadne topline iz susjednog postrojenja za bioplin
 • savjesno recikliranje otpada i vrijednih materijala
 • regionalna i uglavnom organska hrana u kantini
 • osnivanje radne skupine za eko-društvenu odgovornost i radne skupine Mobi, koja radi na tome da putovanja zaposlenih budu klimatski prihvatljiva (npr. zajedničkim korištenjem automobila, subvencioniranih e-bicikala ...)

Kompenzacija s tvrtkom Helioz

Emisije koje ne možemo izbjeći uzimamo kao priliku za podršku drugim eko-društvenim projektima koje smatramo razumnima i koji dugoročno značajno doprinose smanjenju globalnih emisija. Ove godine posebno nam je zadovoljstvo podržati projekt Helioz u Bangladešu.

U mnogim područjima Bangladeša površinske vode su glavni izvor vode (uz kišnicu). Budući da su te vode vrlo često zagađene, prije konzumacije ju treba prokuhati, što zahtijeva ogrjev te ima nekoliko negativnih učinaka:

 • CO2 se ispušta pri kuhanju
 • šuma se sve više siječe
 • posebno žene moraju provoditi puno vremena skupljajući drva za ogrjev
 • mnogi ljudi, osobito djeca, imaju problema s disanjem zbog stalnog dima u svojim domovima

S tvrtkom WADI, Helioz je razvio isplativ uređaj sa solarnim pogonom uz pomoć kojeg se kontaminirana voda za piće može sigurno sterilizirati sunčevom svjetlošću.

Slika wadi

Zahvaljujući tvrtci Wadi mogu se izbjeći bolesti koje se prenose vodom, poput kolere ili dječje paralize. Osim toga, s projektom u Bangladešu i drugim zemljama, Helioz daje važan doprinos postizanju UN-ovih ciljeva održivog razvoja (SDGs).

Naravno, planirali smo i daljnje aktivnosti za zaštitu naše klime u budućnosti.