Mi i naš okoliš

Be nice! Mi živimo zaštitu klime

Be nice! To je naš najvažniji moto koji određuje naše poduzetničko poslovanje. Zaštita okoliša i klime imaju bitnu ulogu jer nastojimo odgovorno koristiti resurse. Kao tvrtka želimo aktivno oblikovati budućnost i promicati održivi razvoj.

Emisije koje uzrokujemo važan su pokazatelj ekološke ekonomije. Klimatski neutralno radimo od 2018. godine i ponosni smo što smo postigli ovaj cilj. Naravno, radimo na stalnom usavršavanju i poduzimanju daljnjih mjera.

Uzorno djelovanje u obračunu i naknadi

Ekološki razumna i klimatski prihvatljiva gospodarska aktivnost za nas je zaista važna. Iz tog razloga želimo dati dobar primjer i zaista zabilježiti sve emisije koje uzrokujemo i gdje je moguće prikupljati podatke. To uključuje sve emisije izravno (zgrade poduzeća, službena vozila) i koliko god je to moguće, sve neizravno uzrokovane emisije (npr. poslovna putovanja, otpad itd.).

Naš Carbon Footprint

U 2022. godini ugljični otisak niceshops grupacije bio je 1660 t CO2 ekvivalenta (izračunato prema Protokolu o stakleničkim plinovima). Zabilježene emisije podijeljene su u tri područja (scopes):

Objašnjenje opsega 1-3

U 2022., Sope 1 činio je oko 24% emisija koje uzrokujemo, samo 1% pripada u Scope 2, a preostalih 75% bio je dio Scope 3.

distribucija postotaka niceshops na opsege 2021

Ekvivalent CO2 od 1660 t otprilike je toliko stakleničkih plinova koliko u istom razdoblju uzrokuje 187 ljudi koji žive u Austriji. Emisije po glavi stanovnika u Austriji prosječno iznose 8,9 t CO2 ekvivalenta godišnje.

Ono što nas posebno veseli jest činjenica da smo uspjeli odvojiti emisije stakleničkih plinova od rasta prodaje. Od 2019. godine uspjeli smo smanjiti emisije stakleničkih plinova za dobru trećinu za milijun eura prodaje.

emisije niceshopa 2022

Naša 3 stupa za klimatsku neutralnost

Naša klimatska strategija temelji se na tri akcijska stupa: izbjegavanje, smanjenje i kompenzacija.

Najbolje je uopće ne dopustiti stvaranje stakleničkih plinova. Tamo gdje se emisije ne mogu izbjeći, tražimo načine da ih maksimalno reduciramo. Ono što nikako ne možemo izbjeći, kompenziramo smislenim projektima.

Dosadašnji uspjesi naših mjera

Iako se promet grupe niceshops u 2020. gotovo udvostručio, a količina paketa višestruko porasla, uspjeli smo postići veliki uspjeh u korištenju materijala za pakiranje. Trenutno se za sve pakete koriste ekološki prihvatljivi, kompostabilni materijali za otpremu bez plastike - s vrlo malim iznimkama. Samo u nekoliko slučajeva, kao što su rasute robe i slanje paleta, postoji alternativa plastičnoj foliji koja se može reciklirati.

Osim toga, inovativna pakiranja iz niceshopova mogu se ponovno koristiti bez ikakve ljepljive trake zahvaljujući posebnom patentu za otpremu i povrat - rješenje koje je nagrađeno Austrijskom državnom nagradom za industriju pakiranja.

Naše ostale mjere zaštite klime uključuju:

 • koristimo 100% zelenu električnu energiju
 • vozni park e-automobila koji se stalno proširuje štedi CO2
 • izgradnja najvećeg parka za punjenje e-automobila u Austriji na glavnoj lokaciji u Saazu
 • poslovna karta za javni prijevoz i organizacija zajedničkog putovanja
 • instalacija fotonaponskog sustava na krovu hale, koji je u prosjeku pokrivao 50% internih energetskih potreba na glavnoj lokaciji u Saazu
 • održiva gradnja poslovne zgrade s visokom energetskom učinkovitošću i puno drva
 • grijanje i hlađenje otpadnom toplinom iz susjednog bioplinskog postrojenja
 • savjesno recikliranje otpada i vrijednih materijala
 • regionalna i uglavnom organska hrana u kantini
 • osnivanje radne skupine za eko-društvenu odgovornost i Mobi-Taskforce, koja radi na načinima da putovanje zaposlenika učini ekološki prihvatljivijim (npr. kroz zajedničko korištenje automobila, subvencioniranje e-bicikala ...)

Kompenzacija kod Helioza

Emisije koje ne možemo izbjeći shvaćamo kao priliku za podršku drugim eko-društvenim projektima koje smatramo razumnim i koji daju značajan dugoročni doprinos globalnom smanjenju emisija. Posebno nam je zadovoljstvo podržati Heliozove projekte u Bangladešu i Indiji.

U mnogim područjima Bangladeša površinska voda je glavni izvor vode (uz kišnicu). Budući da je to često kontaminirano, prvo se mora prokuhati, što zahtijeva drva za ogrjev i ima nekoliko negativnih učinaka:

 • CO2 se emitira pri vrenju
 • šuma se sve više siječe
 • posebno žene moraju provoditi mnogo vremena skupljajući drva za ogrjev
 • mnogi ljudi, osobito djeca, imaju problema s dišnim sustavom zbog stalnog dima u njihovim domovima

S WADI-jem, Helioz je stoga razvio isplativ uređaj na solarni pogon pomoću kojeg se kontaminirana voda za piće može sigurno sterilizirati sunčevom svjetlošću.

slika Wadi

Zahvaljujući Wadiju mogu se izbjeći bolesti koje se prenose vodom kao što su kolera ili dječja paraliza. Osim toga, Helioz daje važan doprinos postizanju ciljeva održivog razvoja (SDGs) UN-a.

Naravno, za budućnost smo planirali daljnje aktivnosti vezane uz zaštitu naše klime.