Mi i naš okoliš

Be nice! Mi živimo zaštitu klime

Be nice! To je naš najvažniji moto koji određuje naše poduzetničko poslovanje. Zaštita okoliša i klime imaju bitnu ulogu jer nastojimo odgovorno koristiti resurse. Kao tvrtka želimo aktivno oblikovati budućnost i promicati održivi razvoj.

Emisije koje uzrokujemo važan su pokazatelj ekološke ekonomije. Klimatski neutralno radimo od 2018. godine i ponosni smo što smo postigli ovaj cilj. Naravno, radimo na stalnom usavršavanju i poduzimanju daljnjih mjera.

Primjerno djelovanje u obračunu i naknadi

Ekološki razumna i klimatski prihvatljiva gospodarska aktivnost za nas je zaista važna. Iz tog razloga želimo dati dobar primjer i zaista zabilježiti sve emisije koje uzrokujemo i gdje je moguće prikupljati podatke. To uključuje sve emisije izravno (zgrade poduzeća, službena vozila) i koliko god je to moguće, sve neizravno uzrokovane emisije (npr. poslovna putovanja, otpad itd.).

Carbon Footprint 2021

U 2021. ugljični otisak grupe tvrtki niceshops bio je 1474 t CO2 ekvivalenta (izračunato prema Protokolu o stakleničkim plinovima). Zabilježene emisije podijeljene su u tri područja (scopes):

Objašnjenje opsega 1-3

U 2021., Sope 1 činio je oko 22% emisija koje uzrokujemo, samo 1% pripada u Scope 2, a preostalih 77% bio je dio Scope 3.

niceshops postotak raspodjele na opsege 2021

Ekvivalent CO2 od 1474 t je otprilike onoliko stakleničkih plinova koliko 166 ljudi koji žive u Austriji uzrokuju u istom razdoblju. Emisije po stanovniku u Austriji u prosjeku iznose 8,9 t ekvivalenta CO2 godišnje.

Ono što nas posebno veseli jest činjenica da smo uspjeli odvojiti emisije stakleničkih plinova od rasta prodaje. Od 2019. godine uspjeli smo smanjiti emisije stakleničkih plinova za dobru trećinu za milijun eura prodaje.

niceshops emisije 2021

Naša 3 stupa za klimatsku neutralnost

Naša klimatska strategija temelji se na tri akcijska stupa: izbjegavanje, smanjenje i kompenzacija.

Najbolje je uopće ne dopustiti stvaranje stakleničkih plinova. Tamo gdje se emisije ne mogu izbjeći, tražimo načine da ih maksimalno reduciramo. Ono što nikako ne možemo izbjeći, kompenziramo smislenim projektima.

Dosadašnji uspjesi naših mjera

Iako se promet niceshops grupe u 2020. godini gotovo udvostručio, a količina paketa višestruko povećana, uspjeli smo postići veliki uspjeh u korištenju ambalažnog materijala. Upotreba plastične folije smanjena je za više od 62% (u odnosu na 2019.). Trenutno se za sve pakete koriste ekološki prihvatljivi, kompostabilni materijali za otpremu bez plastike - s vrlo malim iznimkama. Samo u nekoliko slučajeva, kao što su rasute robe i slanje paleta, postoji alternativa plastičnoj foliji koja se može reciklirati.

Osim toga, inovativna pakiranja iz niceshopova mogu se ponovno koristiti bez ikakve ljepljive trake zahvaljujući posebnom patentu za otpremu i povrat - rješenje koje je nagrađeno Austrijskom državnom nagradom za industriju pakiranja.

Naše ostale mjere zaštite klime uključuju:

 • koristimo 100% ekološku električnu energiju
 • flota e-automobila koja se stalno proširuje štedi CO2
 • izgradnja najvećeg parka za punjenje e-automobila u Austriji na glavnoj lokaciji u Saazu
 • Poslovna karta za javni prijevoz i organizaciju zajedničkog prijevoza
 • Instalacija fotonaponskog sustava na krovu hale, koji je pokrivao u prosjeku 50% unutarnjih energetskih potreba na glavnoj lokaciji u Saazu
 • održiva gradnja zgrade tvrtke s visokom energetskom učinkovitošću i puno drva
 • grijanje i hlađenje otpadnom toplinom iz susjednog bioplinskog postrojenja
 • savjesno recikliranje otpada i vrijednih materijala
 • regionalna i uglavnom organska hrana u kantini
 • osnivanje radne skupine za eko-društvenu odgovornost i Mobi-Taskforce, koja radi na načinima da putovanja zaposlenika na posao budu klimatski prihvatljiviji (npr. kroz zajedničko korištenje, subvencionirane e-bicikle...)

Odšteta kod Helioza

Emisije koje ne možemo izbjeći shvaćamo kao priliku za podršku drugim eko-društvenim projektima koje smatramo razumnim i koji daju značajan dugoročni doprinos globalnom smanjenju emisija. Ove godine posebno nam je zadovoljstvo podržati projekt Helioz u Bangladešu.

U mnogim područjima Bangladeša površinska voda je glavni izvor vode (uz kišnicu). Budući da je to često kontaminirano, prvo se mora prokuhati, što zahtijeva drva za ogrjev i ima nekoliko negativnih učinaka:

 • CO2 se emitira prilikom ključanja
 • šuma se sve više siječe
 • posebno žene moraju provoditi dosta vremena skupljajući drva za ogrjev
 • mnogi ljudi, posebice djeca, imaju respiratorne probleme zbog stalnog dima u svojim domovima

S WADI-jem, Helioz je stoga razvio isplativ uređaj na solarni pogon s kojim se kontaminirana pitka voda može sigurno sterilizirati sunčevom svjetlošću.

slika Wadi

Zahvaljujući Wadiju, mogu se izbjeći bolesti koje se prenose vodom, poput kolere ili dječje paralize. Osim toga, projektom u Bangladešu i drugim zemljama Helioz daje važan doprinos postizanju ciljeva održivog razvoja (SDG) UN-a.

Naravno, planirali smo daljnje aktivnosti na zaštiti naše klime za budućnost.