Kako zdravo ostariti?

Ljudi su sve stariji i zbog toga je tema »zdravlje u starosti« sve važnija. Ali, kako da i u starosti ostanemo zdravi, vitalni i učinkoviti?

Zamislite dva čovjeka. Obojica su istih godina i već nekoliko godina u mirovini. Jedan sjedi kod kuće, gleda televiziju i voli popiti. Drugi je aktivan, član je raznih udruga, pokušava se svakodnevno kretati i pazi na prehranu, čak si i on ponekad dozvoli neke sitnice.

Ne moram vam naglasiti koji će od ove dvojice muškaraca dulje održati svoje zdravlje i učinkovitost, koji će od njih dvojice imati ljepši život u starosti.

Na žalost često u svakodnevici zaboravljamo što je važno u starosti: ne radi se koliko ćemo dugo - nego kako ćemo živjeti.

Činjenice na koje možemo i na koje ne možemo utjecati

Hoćemo li starosti biti zdravi ili ne, zavisi od niza činjenica. Prema današnjim saznanjima to su:

 • socijalne činjenice: ovdje spadaju životne navike i međuljudski odnosi
 • individualne činjenice: stil života, prehrana, količina kretanja, konzumiranje alkohola i nikotina, i td.
 • genetske činjenice

Na genetske činjenice ne možemo utjecati a  socijalne činjenice teško možemo promijeniti. Ono što možemo kontrolirati su individualne činjenice. Čak i kad nam to ponekad teško pada: čovjek se može promijeniti, može se svjesno odlučiti da promijeni stil života i zbog toga zdravije stari.

Za to su dostatne male ali redovite promjene. Čak i kad nam to na početku izgleda nemoguće, na kraju se vide rezultati. Velika prednost malih promjena je u tome da ih je lakše ostvariti nego velike, drastične promjene u životu.

Neka od područja gdje s malim promjenama možete ostvariti pozitivne pomake u zdravom starenju su:

San

Spavanje je veoma važno za zdravi život jer utječe na sve. Kod premalo sna dolazi do naglog pada umne i tjelesne sposobnosti. Posebno u starosti je dobar san sve važniji jer se duboke faze sna smanjuju s vremenom. Dakle, obratite pažnju da se uvijek naspavate i to ne samo dovoljno dugo nego i kvalitetno.

Prehrana

Promjene u ovom području su uvijek dobrodošle, bez obzira u kojem životnom razdoblju. Osnovno je da prehrana mora biti uravnotežena, raznovrsna i dostatna.

Što smo stariji, to nam je potrebno manje energije. Mišićna se masa smanjuje a masno tkivo se povećava; istovremeno slabi probava.

Veoma je važno paziti na pravilnu težinu. Pretilost nije dobra ali starije osobe češće imaju problema s premalom težinom. Oboje ima negativan učinak na zdravlje i učinkovitost.

Važno je da prehrana bude uravnotežena i da tijelo dobiva dovoljne količine vitamina, minerala, složenih ugljikohidrata i bjelančevina. Prije svega je važno posljednje, jer premalo bjelančevina vodi ka bržem smanjivanju mišićne mase što pak vodi krhkosti i nepokretnosti.

Kretanje

Glavni razlog smanjivanja tjelesne učinkovitosti nije starenje nego manjak kretanja. Čovjek je stvoren da se kreće. Ako to ne radi, brže stari.

Naglasak je na tjelesnoj aktivnosti i mobilnosti. Najbolje je kretati se 5-7 puta tjedno najmanje 30 minuta, pri čemu je potrebno jednako trenirati izdržljivost i snagu. Najbolje je da prilagodite način kretanja svojim potrebama.

Redovito bavljenje sportom održava učinkovitost do duboke starosti, zahvaljujući njemu mišići se izgrađuju, imunološki sistem jača, smanjuje se stres, održava samostalnost i djeluje se preventivno protiv bolesti krvožilnog sustava, dijabetesa i osteoporoze.

Sport, dakle, predstavlja kompletan paket koji je neizbježan ako želimo ostati zdravi u starosti.

Mentalno zdravlje

Redovita mentalna aktivnost djeluje pozitivno na zadovoljstvo i dobrobit. Mentalna aktivnost smanjuje rizik od demencije.

Naš je mozak konstruiran da uči cijelog života. Čak i u visokoj starosti možemo se razvijati i učiti nove vještine.

Najbolje je mozak trenirati sljedećim aktivnostima:

 • rješavati mozgalice
 • učiti svirati neki instrument
 • učiti strani jezik
 • čitanje

Sljedeće činjenice dodatno pozitivno djeluju na mentalno zdravlje u starosti:

 • redoviti socijalni kontakti
 • spremnost na nove izazove i učenje
 • pozitivni pogled na starenje
 • razumna aktivnost
 • suočavanje s problemima

Opuštanje

Pažnja: ova je točka veoma važna. Previše žurbe i stres slabe imunološki sustav i olakšavaju mentalne bolesti. Ravnoteža između napetosti i opuštanja je izuzetno važna.