"Crawling" – novi fitness trend?

»Crawling« (puzanje) je naziv najnovijeg fitness trenda iz SAD-u a koji se sprema osvojiti Europu. O čemu se tu točno radi?

Najnoviji fitness trend na društvenim mrežama koji dolazi iz Amerike i sprema se osvojiti Europu. Crawling ne izgleda samo na prvi pogled čudno. Veće grupe odraslih osoba koje u odjeći za trening pužu, to je prizor koji se ne viđa svaki dan. Evo i najvažnijih činjenica:

Ideja koja stoji iza svega toga

Puzanje je veoma važno za razvoj motorike kod beba. Što je za bebe važno, može biti dobro i za odrasle. To je osnovna ideja koja stoji iza ovog sporta.

Crawling sebe smatra holističkom metodom. Ne odlazi do stimulacije samo mišića nego se stimuliraju i mozak i živčani sustav. Kod crawlinga se potrebno fokusirati na dobro promišljene i namjerne pokrete ili dolazi do gubitka ravnoteže i pada.

Kako to funkcionira

Crawling se bazira na provjerenim metodama vježbanja koje kombinira na novi način. Krajnji je cilj uz trening mišića, poboljšanje koordinacije. Kod crawlinga se koncentrirano diše i izvode se različite vježbe. Zbog toga je crawling i tjelesni veoma zahtjevan, što ga čini učinkovitom metodom treninga  koja je već dugo poznata u fizioterapiji.

Osnove crawlinga su tako zvani »plank« ili daska položaji. Ovdje se radi o različitim položajima (na primjer oslanjanje na podlaktice) koje je potrebno zadržati što je duže moguće. Ove izometričke vježbe su veoma učinkovite zbog čega se kod crawlinga obećavaju brzi rezultati.

Prednosti

Crawling je jeftin, učinkovit i fleksibilan. Razlog je tome jednostavan, ne treba vam nikakva oprema.  Vlastito tijelo i težina su sve što vam je potrebno. Svaka vježba obuhvaća više mišićnih grupa i to uvijek kombinaciji sa živčanim sustavom. Time se postižu holistička naprezanja koja nisu moguća  kod skoro svih metoda treninga.

Za koga je Crawling preporučljiv?

Crawlingom se mogu baviti sve zdrave osobe. Međutim, kod problema s koljenima, vratom, ramenima ili zglobovima ruku, najbolje je zaboraviti na ovaj oblik tjelesne aktivnosti jer se ta područja najviše opterećuju.

Ništa novo

Ima osoba koje hvale Crawling i mišljenja su da na novi, poseban način treniramo ruke, noge, kukove, ramena pa čak i prste. Živčani sustav se pokreće i povećava se koordinacija uz istovremeno poboljšanje svijesti o tijelu.
Drugi pak, koji na sve to gledaju diferencirano, smatraju da Crawling nije ništa novo. Veoma slični pristupi postoje već godinama samo su do danas uglavnom nepoznati.

Samo je pitanje vremena kada će Crawling biti ponuđeno i kod nas. Ako nemate problema s, ne pretjerano elegantnim, kretanjem na sve četiri, isprobajte ovu učinkovitu metodu treninga. Želimo vam dobru zabavu.