Zaboravljeni ali važni vitamin K!

Vitamin A, B, C, D, E…  te vitamine poznajemo. Ali vitamin K? Nikad čuli! No i vitamin K je značajan za tijelo: ako ga imamo premalo, ne funkcionira zgrušavanje krvi i mogu se pojaviti pojačana krvarenja. Uz to, on upravlja gradnjom kostiju i zuba i trebao bi čak i štititi od karcinoma… Kako osigurati da imamo dovoljno „zaboravljenog“ vitamina K?

Vitamin K (topiv u masti) ima još jednu funkciju: štiti arterije od zakrčenja, pošto sprječava da se kalcij u krvi taloži na stjenke krvnih žila. To djeluje čak i unazad, što znači da vitamin K uklanja postojeća zakrčenja! Tako je vitamin K važno oružje protiv arteroskleroze, oboljenja srca i krvožilnog sustava te srčanog infarkta i moždanog udara. Još nije 100% razjašnjeno da li djeluje i protiv stvaranja bubrežnih kamenaca.

Postoje dvije vrste vitamina K: vitamin K1 i vitamin K2,  a čini se da je vitamin K2 aktivnija varijanta.
Vitamin K1 se nalazi prirodno u hrani, prije svega u zelenom lisnatom povrću (špinatu. zelenoj salati, pšeničnoj i ječmenoj travi, listovima cikle, svim vrstama kupusa, kiselom kupusu, avokadu ili biljkama kao što je peršin i vlasac).
Prema brojnim studijama vitamin K1 dokazano djeluje na rizik od osteoporoze, pošto sprječava razgradnju mineralne gustoće kostiju. Vitamin K navodno može usporiti nestanak koštane mase do 70 posto. Za to je doduše potreban dugotrajan unos.

Vitamin K2 se tvori od vlastitih mikroorganizama. Pošto se to dešava u crijevu, zdrava crijevna flora je osnovna pretpostavka za dostatnu opskrbljenost vitaminom K2. Vitamin K2 se nalazi i u sirovom kiselom kupusu, maslacu, žumanjku, jetri, nekim vrstama sireva i u fermentiranim proizvodima (od soje). Kao što je već rečeno, potreban je za funkcioniranje zgrušavanja krvi, a čak niti predoziranje ne djeluje negativno.

Pored toga, vitamin K2 uklanja prekomjerni kalcij iz krvi. Na taj način on stoji na raspolaganju prvenstveno za ono za što je doista potreban: za zube, kosti… te s druge strane više ne začepljuje žile. Tako vitamin K djeluje i protiv osteoporoze i protiv arteroskleroze.

Vitamin K ima i antikancerogena svojstva: može potaknuti samouništenje stanica leukemije i pomoći u prevenciji karcinoma jetre. Prema studijama o vitaminu K i već oboljele osobe imaju koristi od njega i pozitivno na njega reagiraju.