Ispravan stav pri dizanju utega

Ispravan stav pri dizanju utega

Što je snaga? Pa, u principu može se reći da je snaga relativna. Ono što je za jednu osobu jako, za drugu možda i nije jako. Danas ćemo pogledati pravilan stav za dobar trening snage, zbog čega ćemo u ovom tekstu govoriti o snazi povezanoj s treningom snage. Činjenica je jednostavno da za svaki oblik treninga snage, bez obzira radi li se o treningu s girjama ili bučicama, vrijede ista osnovna pravila.

Strpljenje i povjerenje

Kako bi se izgradila snaga putem treninga, potrebno je vrijeme. Nitko ne može očekivati da će kod prvog odlaska u teretanu odmah podići 150 kilograma. I najbolji dizači utega počeli su s malim koracima. Potrebno je neko vrijeme da se razvije osjećaj za uteg u odnosu na vlastito tijelo. Tijelo se mora naviknuti na pokrete koje izvodi kada diže utege. Zato trebamo strpljenje, jer se ova prilagodba ne događa preko noći. Neuromuskularni putovi polako se grade. Mi ne treniramo samo naše mišiće već istovremeno treniramo i središnji živčani sustav. S vremenom se razvije veza između njih koju možemo nazvati psiho-mišićna veza. Što više treniramo, to se ona brže aktivira, pa tako i trening postaje lakši. Jednostavno moramo imati povjerenje da se naše tijelo prilagođava i napreduje. (Tako dugo dok pazimo na pravilno izvođenje vježbe i stalno napredujemo.)

Kvaliteta ispred mase

Uvijek se koncentrirajte na kvalitetu pokreta umjesto na težinu utega. Skoro u svakoj teretani postoje osobe koje podižu puno veću težinu nego što bi trebale, ali s lošim pokretima. Ako se jedna lijepa izvedba ne može provesti do kraja jednog seta, tada nema smisla natovariti još više utega. Kod početnika se prije svega treba fokusirati na savršenu izvedbu. Kada se određeni uteg ne može podići s lijepim pokretom tada je potrebno stati i razmisliti što je tomu razlog. Možda se radi samo o problemu koordinacije, što se može popraviti s prilagodbom položaja stopala. Ili možda postoji mišićni disbalans kojeg prvo treba dovesti u ravnotežu. A možda smo si jednostavno postavili pretežak zadatak. Radi se o tome da je potrebno pronaći uzrok i ukloniti ga.

Fokusirajte se na osnove

Postoji razlog zašto se vježbe kao što su squats, deadlifts ili vježba veslanja oduvijek koriste za izgradnju mišićne mase: one funkcioniraju. Ali uvijek se sve svodi na ciljeve treninga. Pa i onda kada jedan veliki biceps dobro izgleda, potrebno je izvoditi vježbe koje zahtijevaju rad mnogih mišićnih grupa ukoliko nam je cilj imati više snage. Izolirane jedinice treninga ne potiču rast mišića na isti način kao što to rade vježbe koje zahtijevaju više mišićnih grupa.

Vrijeme za savršenu formu

Posljednji savjet je i najvažniji: Kod svake vježbe postoje specifični mišići koji se trebaju ciljano aktivirati. Ako tijekom vježbe ne osjećate te mišiće postoji razlog za to. Moguće je da npr. postoji mišićni disbalans jer su neki mišići preslabi. Tada tijelo to kompenzira na način da previše aktivira stabilizirajuće mišiće ili kod vježbe koristi sekundarne mišićne grupe kako bi izbalansiralo slabost. Većinom je s takvim disbalansom povezana i bol, a može doći i do povreda. Najbolji način da se to spriječi je jasni fokus na savršenu formu i izvedbu; tijelo bi se trebalo kretati onako kako je predviđeno za svaku vježbu.