Iskoristite svoje vrijeme

Iskoristite svoje vrijeme

Sve više ljudi ima sve manje vremena. Nije čudno, svakog se dana pojavljuju novi termini, stalna dostupnost preko društvenih mreža, telefona i elektroničke pošte. U stvarnosti problem ne leži u nedostatku vremena, problem je u nedostatnom postavljanju prioriteta. To je znao već i Seneka mlađi, rimski filozof, kad je napisao:

„Nije malo vremena koje imamo na raspolaganju, nego je puno vremena koje ne koristimo.”

Bit svega

Mnogi od nas danas ne vide šumu od mnoštva drveća, izgubili su iz vida bit svega, jer su se izgubili u sitnicama svakodnevice. Brinu o budućnosti ili se opterećuju prošlošću, nezadovoljni su svojim tijelom ili životom, jer se na društvenim mrežama govori o savršenim tijelima i životu – popis se može neograničeno nastaviti.

Što je zajedničko svim ovim stvarima? One sprječavaju da živimo u trenutku i uživamo u svojem životu, jer je već i Seneka mlađi prije tisuću godina znao:

„Najveći gubitak vremena u životu donosi odgađanje. Dajemo da nam današnji dan samo prolazi i krademo sadašnjost jer se oslanjamo na budućnost. Najveća prepreka života je očekivanje koje je usmjereno prema sljedećem danu zbog čega se gubi danas.”

Nema vremena u nedogled

Neki se možda pitaju, kakve to veze ima s njima. Odgovor je veoma jednostavan: vrijeme je naša najveća dragocjenost, svaki čovjek ima određenu količinu vremena na raspolaganju. Nitko ne zna točno koliko mu je još vremena ostalo – ali jedno je sigurno, jednom vremena više neće biti.

Zbog toga je važno osvrnuti se na naš život. Cijenimo li naše vrijeme, koje je ograničeno? Ili ga uzimamo zdravo za gotovo i ponašamo se kao da ćemo živjeti zauvijek? Da li je uistinu potrebno svaki dan ostajati duže u uredu i za to žrtvovati vrijeme koje bi proveli s obitelji? Čini li nas to dugoročno sretnijima?

Mali koraci

Božićno vrijeme daje mnogim ljudima ogledalo u kojem mogu pomno promotriti svoj život i ocijeniti ga. Često to što vide nije optimalno, čak je i kritično? Ipak, samo rijetko poduzmu nešto, promijene smjer.

Nije to tako teško. Ne moraju to biti velike promjene (one ovako-onako ne funkcioniraju). Već i najmanje promjene mogu biti dovoljne jer se s vremenom zbrajaju. Ne radi se o svakodnevnim dolascima u ured na vrijeme, nego o razvijanju svijesti i sposobnosti da ponekad kažemo ne. Ako svakoga dana krenemo šest minuta ranije s posla, to je trideset minuta na tjedan, trideset minuta koje možemo provesti s prijateljima, obitelji ili se posvetiti hobiju. Kao alternativa može biti i da jedan dan odemo ranije s posla.

Postoje nebrojene mogućnosti kako da bolje iskoristimo svoje vrijeme. Važno je samo da ne zaboravimo na njih i da ih se svakodnevno sjetimo.

Ne živimo zauvijek, dakle: Carpe Diem!
Božić je dobro vrijeme za početak. Želimo Vam sretan Božić i sretne blagdane.