Savjeti za bolove u leđima

U današnje vrijeme ljudi sve više sjede na svojim radnim mjestima. To dovodi do problema kod kretanja i bolova u leđima. Pročitajte ovdje što morate učiniti da bi spriječili te probleme.

Svaki čovjek koji mora dugo vremena provoditi u jednom položaju, počinje osjećati bolove vezane uz način držanja. Oni su izazvani jednostranim opterećenjima koja izazivaju različite i ponekad ozbiljne poteškoće. Od jednostavnih bolova u leđima do hernije diska. U najgorem slučaju potrebna je i operacija.

Savjeti za bolove u leđima

Za sve, koji imaju kronične bolove u leđima, ovdje smo naveli nekoliko uputa:

 1. Sjedite što je duže moguće u istom položaju. Pritom pomislite: Najgori položaj za sjedenje je uvijek onaj koji je trenutačno najaktualniji. Dakle, moramo izdržati. Nakon nekog vremena primjećujete, kako se Vaši mišići smanjuju i postaju zakržljali. I kralježnica se jako opterećuje.
 2. Sjedite na neergonomičan način. Koža na vratu počinje izgledati kao kornjačina koža i imate problema s vratnom kralježnicom.
 3. Nikad se ne krećite. Na poslu imajte vrlo malo pauza i nemojte se rastezati.

Nakon kraćeg vremena, bolovi će Vam biti zagarantirani. Želite li to? Naravno da ne. Ako želite spriječiti probleme, onda učinite upravo suprotno onome što ste pročitali u našim uputama. Ovdje je kompletna lista:

 • Namještaj je važan
  Postoji razlika između pravog i krivog uredskog namještaja. Što je fotelja ergonomičnija, i što je bolje podešena za Vašu visinu, to će uzrokovati manje problema. Sjedite uspravni, leđa oslonite na naslon, koljena trebaju biti savijena pod kutom od 90 stupnjeva, stopala su cijelom dužinom na podu a ramena opuštena.

 • Kretanje pomaže. Uvijek.
  Bilo u uredu ili tijekom slobodnog vremena: Krećite se kad god stignete. Samo tako će se mišići i krvotok stimulirati i ostati zdravi. Preduvjet za sljedeći radni dan bez bolova je bavljenje sportom. Ali nemojte zaboraviti što više se kretati tijekom cijelog dana. Ovdje je nekoliko savjeta o tome:

 • Redovito ustanite sa stolca i protegnite se:
  -Umjesto vrča, za piće si uzmite manju čašu. Tako ćete biti prisiljeni češće ustati i napuniti je.
  -Trebate nešto svoju kolegicu? Otiđite do nje, umjesto da ju nazovete.
  -Koristite stepenice umjesto lifta.

 • Ako imate problema s uspravnim sjedenjem, možda je to zbog preslabih trbušnih i leđnih mišića. Ojačajte u tom slučaju ciljano te dijelove muskulature.

 • Gdje se nalazi monitor?
  Na pisačem stolu rijetko ima nekog slobodnog mjesta. Unatoč tome, monitor bi trebao uvijek biti na sredini pisaćeg stola, tako da bez problema možete ravno gledati u njega. Nije dobro ako monitor stoji s lijeve ili desne strane stola.
  Pazite da ne savijate zglobove ruke kod korištenja miša i tastature. Tu mogu pomoći posebni podlošci.

 • Ako tijekom rada morate mnogo telefonirati, najbolje je da koristite slušalice za uši. Stiskanje mobitela ili telefonske slušalice može dovesti do jednostranog istezanja.