Matcha - zdrav, umirujući stimulans

Matcha je jedna od najplemenitijih i najskupljih vrsta čaja na svijetu. Razlog tomu je vrlo skupa proizvodnja. U posljednje vrijeme sve se više govori o zdravim svojstvima ovog specijaliteta. O čemu se zapravo radi?

Porijeklo matcha čaja

Povijest matcha čaja i njegove posebne pripreme počinje u 6. stoljeću u Kini. Čaj je tada predstavljao ljekovitu biljku i, kao što je uobičajeno za ljekovite biljke, njegovi listovi su se sušili i bili su samljeveni u fini prah.

U 12. stoljeću je jedan redovnik donio u Japan ovaj način pripremanja i nekoliko biljaka čaja. Tamo je taj način konzumacije čaja postao brzo popularan, dok je u Kini opet izgubio značaj. U 16. stoljeću se razvila posebna ceremonija. I danas ova tradicionalna ceremonija pripremanja čaja predstavlja znak obrazovanja i kultiviranog umijeća života u industrijaliziranom Japanu.

Kako se proizvodi matcha čaj?

Matcha čaj se proizvodi na poseban način. Proces je vrlo skup, što se odražava i na cijeni ovog visokokvalitetnog čaja. Prva posebnost je da se biljka čaja, od koje se kasnije dobivaju listovi za matcha čaj, prije berbe pokriva s mrežama koje ne propuštaju svjetlost. Tako se proces sazrijevanja produžuje a sastojci dobivaju veću koncentraciju. Time se dramatično povećava kvaliteta čaja.

Nakon berbe listovi se stavljaju na paru i zatim suše. Zatim se prelome a peteljke i žilice se odstrane. Preostali dio lista se u granitnom mlinu samelje u fini prah. Ovi granitni mlinovi su posebno uvedeni u proizvodnju, da bi se postigla što finija tekstura. Za 30 grama praha jedan mlin treba oko jedan sat; to je druga posebnost ove proizvodnje.

Danas se matcha čaj proizvodi uglavnom u Japanu i Kini.

Pravilno čuvanje za optimalni ukus

Usitnjavanjem namirnica povećava se njihov ukupni obim.  Posebno fino samljeveni prah čaja gubi na dugotrajnosti zbog pogrešnog čuvanja. Najveći neprijatelj matcha čaja je kisik. Zato se preporuča da se matcha čaj čuva u frižideru u nepropusnom pakiranju. To usporava oksidacijske procese i produžuje trajnost. Već zbog svojeg odličnog okusa, koji je opor ali ne i gorak, kremasti i djelomično orašast ili voćni, ovaj čajni specijalitet treba čim prije upotrijebiti.

Zdravstveni aspekti

Zeleni čaj bi, prema istraživanjima trebao štititi od dijabetesa i raka. Tvar koja je za to odgovorna ima ime koje je vrlo teško izgovoriti, Epigallocatechingallat (EGCG). Matcha čaj ima, prema procjenama znanstvenika Sveučilišta u Koloradu, tri puta više EGCG-a nego ostale sorte zelenog čaja.

Nakon jela, matcha čaj može pomaći da se poslije jakog obroka prepolovi porast razine šećera u krvi, a istovremeno potiče i probavu.

Ovaj zeleni prah sadrži i niz ostalih sekundarnih biljnih tvari i mnoge vitamine.

Matcha, također, podiže raspoloženje. Pritom nas neće učiniti nervoznima, kao što je slučaj kod uživanja kave. Matcha potiče koncentraciju i poboljšava pravovremene reakcije. Osim toga, ovaj čaj djeluje smirujuće na naš organizam.

Pravilna priprema

Uzmite jedan do dva grama praha i prelijte ga vodom od oko 80 stupnjeva. Nakon toga promiješajte čaj s bambusovom metlicom dok se na površini ne napravi fina zelena pjena. Što je više pjene to će čaj biti bolji.