Crijeva - važnija nego što se misli

Poslovica »Zdravlje počinje u crijevima« je apsolutno točna. U crijevima počinje naš obrambeni sustav i zato je potrebno paziti na njihovo zdravlje. Tu svaki čovjek može nešto učiniti za sebe.

Crijeva su vrlo podcijenjeni organ. Posljednjih desetljeća su se medicinska istraživanja premalo njima bavila i tek u zadnje vrijeme se pokazuje koliko su crijeva važna i kakvo značenje crijevna flora ima za obrambeni sustav. Još u antičko doba ljudi su znali da loša probava može izazvati mnoge bolesti. A to je i logično: Ako crijeva ne prime dovoljno hranjivih tvari, onda i cijelom organizmu nedostaju vitalne tvari važne za život.

Podaci i činjenice

Kada pogledamo samo nekoliko podataka koji se odnose na crijeva, ostat ćemo iznenađeni ovim kompleksnim i osjetljivim organom. Prosječna dužina crijeva iznosi osam metara i njime upravlja oko 100 milijuna živčanih stanica. Na engleskom jeziku postoji zato i naziv »second brain« što znači drugi mozak. Tako fraza da »odluke dolaze iz trbuha« poprima sasvim drugu težinu i značenje.

Dom za bakterije

U crijevu živi 100 bilijuna, dakle 100,000 milijardi bakterija, od kojih se 99 posto dijeli u samo četiri različite grupe. Te bakterije stvaraju vlastiti ekosustav, jedan sasvim vlastiti svijet unutar svakog čovjeka, i one preuzimaju mnoge zadaće.

One

  • sprječavaju širenje uzročnika bolesti u crijevu i štite od infekcija.

  • reguliraju obrambeni sustav.

  • su odgovorne za stvaranje vitamina K.

  • štite od otrovnih supstanci i toksina.

  • potiču pokretanje crijeva.

Pitanje zdravlja

Ogromno značenje probavnog trakta za opće zdravlje čovjeka vidi se u sljedećoj činjenici: 80 posto svih obrambenih stanica tijela nalazi se u crijevu. Ako dođe do smetnji u crijevima, tada to može imati vrlo neugodne posljedice. Na primjer, mogu se pojaviti

  • promjene raspoloženja

  • bolesti kože

  • alergije

  • intolerancija na pojedine namirnice

Uslijed loše prehrane crijevo se iz izvora snage pretvara u trošitelja energije, i čovjek se počinje osjećati umorno i bezvoljno.

Međutim, nema potrebe za panikom. Crijevna flora je relativno stabilna. Ali pojedini faktori mogu je izbaciti iz ravnoteže. Tu se ubrajaju npr. lijekovi (antibiotici djeluju u crijevu kao atomska bomba), krive prehrambene navike i životni stil (stres, psihička opterećenja i utjecaji okoliša).

Što možemo sami učiniti

Svaki čovjek je sam odgovoran za zdravlje svojih crijeva, jer s pravilnim navikama možemo učiniti puno dobroga. Najvažnije je poduprijeti crijevnu floru, odnosno ponovno ju obnoviti nakon opterećenja. Za to postoje mnoge namirnice, prije svega one koje djeluju kao probiotici i koje su posebno dobre za crijevnu floru. Nadalje, prehrana siromašna mastima i šećerima a bogata balastnim tvarima značajno pridonosi zdravlju i obnavljanju crijevne flore. Tako crijeva ostaju zdrava do duboke starosti čovjeka.