Strategije za kontrolu apetita

Strategije za kontrolu apetita

Ljudi jedu previše. Za to postoje mnogi razlozi: jednostavno je prefino da bi mogli stati nakon jedne porcije, ili smo već u djetinjstvu naučili da moramo sve pojesti, ili za vrijeme obroka gledamo u smartphone ili televizor.... i zbog svega što nam odvlači pažnju ne primjećujemo da smo već siti.

Ovo i slično se svakom od nas već dogodilo i budimo iskreni: ako ponekad i pojedemo previše, to nije ništa strašno. Problem se javlja kad se to događa redovito. Evo nekoliko strategija kako to izbjeći:

Jedite polagano

Naše revolucionarne spoznaje, kako spriječiti da previše jedemo, započinjemo s jednostavnim savjetom: Jedite polagano i bez žurbe. Kako bi se zasitili potrebno je određeno vrijeme, najčešće između deset i trideset minuta. Zbog toga se često događa da jedemo više nego nam je potrebno. Što brže jedemo, to više pojedemo.

Rješenje: svaki zalogaj prožvakati trideset puta. Već uz pomoć ove jednostavne taktike jedemo sporije i našem je želucu ostalo više vremena da pošalje poruku mozgu da je pun. Osim toga, što sporije jedemo, više uživamo u hrani.

Jedite kada niste gladni

Ovo je veoma jednostavna strategija koja se temelji na pretpostavki da previše jedemo kada smo zbilja gladni. Ako previše jedemo, raste razina inzulina zbog čega dolazi do umora ali i veoma brzo do ponovne gladi, koja pak nas ponovno vodi do prevelikog unosa hrane.

Kako bi prekinuli ovaj krug, jednostavno je rješenje da nešto pojedemo kada nismo gladni ili smo samo malo gladni. Tako jedemo manje i sporije.

Voda umjesto limunada i sokova

Da li ste znali da lagana dehidracija u tijelu izaziva osjećaj koji je veoma sličan osjećaju gladi? Zbog toga bi uvijek trebali unositi dovoljno tekućine u tijelo i to najbolje vode. Tekuće kalorije u obliku sokova ili limunada ne zasićuju ali značajno povisuju razinu inzulina.

Najbolje je dnevno popiti najmanje 1,5 litara tekućine. Ako popijemo jednu čašu vode otprilike 20 minuta prije obroka, smanjit ćemo apetit.

Mala, neukusna grickalica između obroka

Cilj ove strategije je jednostavan: ako pojedemo malu grickalicu između obroka, bit ćemo manje gladni. Najbolje su na primjer, jena žlica maslinovog ulja ili nekoliko neslanih badema. Ideja je da se smanji asocijacija između okusa i kalorija i tako regulira lučenje hormona gladi – grelina.

Kako bi ovo funkcioniralo, grickalica mora biti što neukusnija i nezanimljiva. Isto tako, sat vremena prije i nakon ovog međuobroka, smije se piti samo voda i nikakvi drugi napici.

Sve zavisi o začinima

Mnogi ne vole nezaslađene napitke i hranu jer nemaju dobar okus. Uz pomoć pravilnih začina (a postoje mnogi) okus može biti izvanredan. Jedna od dobrih ideja je cimet. On daje svakom jelu slatkastu notu bez dodatnih kalorija. Veoma dobro pristaje u smoothies pa čak i u kavi. Sljedeći je ocat. Malo octa u vodi i slatki okus nam više neće nedostajati.

Ovo su bili naši savjet za kontrolu apetita. Isprobajte ih i koristite one taktike koje vam najbolje odgovaraju. Redovitom primjenom, prejedanje bi uskoro moralo postati stvar prošlosti.