8 najvećih zabluda o sportu - 2. dio

Nastavljamo s 2. dijelom naše liste najvećih zabluda o sportu. Počnimo odmah.

Mit 9: Trčanje je efektivnije od hodanja

To nije točno. Naravno da se kod trčanja puls povećava. Unatoč tomu, nordijsko hodanje ima mnoge pozitivne učinke na zdravlje. Krvni tlak i razina kolesterola se smanjuju isto kao i rizik od dijabetesa. A ako ste uporni u ovoj aktivnosti, tada se na taj način trenira i izdržljivost. Osim toga, hodanje je bolje za gležnjeve nego trčanje.

Mit 10: Alkohol se može izlučiti znojenjem

Ne, to je nemoguće. Ako ste popili previše alkohola, tada sportska aktivnost sljedećeg dana neće imati nikakav utjecaj na brzinu razgradnje alkohola. Za razgradnju alkohola je zadužena jetra. Ipak sport može pomoći da se bolje osjećate, jer potiče krvotk.

Mit 11: Istezanjem se sprječavaju ozljede

Istezanje je odlično nakon treninga. Njime se poboljšava opća pokretljivost. Međutim redovito istezanje neće spriječiti ozljede, kao što su ruptura mišića. (Nemojte nikada vršiti istezanje s neugrijanim mišićima)

Mit 12: Stariji ljudi morali bi biti oprezniji kod bavljenja sportom

Ljudsko tijelo je stvoreno za kretanje, bez obzira koliko godina imate. Mišićna snaga se u bilo kojoj dobi, može povećati. Naravno da u dobi od sedamdeset godina nećete biti tako učinkoviti kao što ste bili u mladosti, ali unatoč tomu, ne morate se prebaciti na »oprezni način«.

Mit 13: Kod bolova u leđima potrebno je prije svega trenirati leđa

Naravno da ne šteti ako kod stalnih bolova u leđima ciljano trenirate leđa. Važniji je, međutim, trbuh, jer duboki trbušni mišići su također odgovorni za potporu kralješnici.

Mit 14: Manje se krećite ako imate artrozu

To možete raditi ako želite još više pogoršati artrozu. Upravo u takvom slučaju morate se kretati. Kretanje jača hrskavicu, koja se na taj način optimalno prokrvljuje i opskrbljuje hranjivim tvarima.

Mit 15: Faze odmora su za slabiće

To je teška zabluda. Nakon pojedinih jedinica treninga tijelo jednostavno treba vremena da se opet regenerira. Dakle, obavezno uzmite pauzu i jedan dan odmora! Nemojte riskirati da dođe do preopterećenja, koje vodi do ozljeda i smanjenja učinkovitosti.

Mit 16: Sport je smrt

Mora se priznati, da ova izreka ostaje u uhu. Unatoč tome, to je najveća zabluda koja postoji. Samo oni koji treniraju, ostaju u dobroj kondiciji i dugo zdravi. Osim toga, bavljenje sportom smanjuje rizik od mnogih oboljenja.