8 najvećih zabluda o sportu

Još uvijek postoje: zablude o sportu, koje počivaju na nekom polu-znanju i danas nemaju nikakve znanstvene osnove. Ovdje smo za Vas naveli osam takvih zabluda.

Mit 1: Trčanje na asfaltu je loše za gležnjeve

To je mit koji još uvijek nije znanstveno dokazan. Asfaltirane staze imaju mnogo prednosti. U usporedbi s poljskim putovima, one su ravne i na njima nema velikih kamena ili grana. Rizik od spoticanja je manji i trčanje je opuštenije. Zato je za početnike asfaltirana staza puno bolja. Iskusniji trkači mogu se uputiti u prirodu što pruža veći izazov i nova uzbuđenja.

Mit 2: Magnezij pomaže protiv grčeva u mišićima

Postoje studije koje pobijaju ovakvu tvrdnju. Trebalo bi uzeti 400 do 600 miligrama, da bi se uopće osjetilo neko djelovanje. Ali kod takve količine dolazi garantirano do proljeva.
Pomanjkanje magnezija, doduše, može biti uzrok grčeva u mišićima, i u tom slučaju potrebno je uravnotežiti količinu magnezija pomoću preparata ili željeza koje sadrži magnezij. Međutim ako pomanjkanje magnezija nije uzrok grčeva, tada dodatno uzimanje magnezija neće pomoći.

Mit 3: Ljudi koji se bave sportom su mršavi

To je, nažalost, krivo. Razlog za to je jednostavan: Naravno da se prilikom bavljenja sportom gube kalorije. Ali Vi morate dnevno potrošiti više kalorija nego što ih uzmete, inače nećete smršaviti niti jedan gram. Ako dnevno pojedete 1000 kcal previše, tada Vam sportska aktivnost, kod koje izgubite 500 kcal, naravno neće puno pomoći.

Mit 4: Sport sprječava stvaranje celulita

To, nažalost, nije točno. Nakon navršenih 30 godina starosti, celulit se pojavljuje kod četiri od pet žena, bez obzira bave li se sportom ili ne. Uzroci su uglavnom genetske prirode. Sport može smanjiti ili usporiti stvaranje celulita, ali ga ne može spriječiti. (Faktori rizika su alkohol, masti, kava i premalo unošenja tekućine.)

Mit 5: Sagorijevanje masti počinje tek nakon 30 minuta

Tko god da je ovo izjavio, ta činjenica je kriva. Sagorijevanje masti počinje odmah. To je i logično. Mišići trebaju pogonsko gorivo da bi funkcionirali. Zato ugljikohidrati i masti počinju sagorijevati odmah na početku aktivnosti.

Mit 6: Sport je opasan za leđa

To nije točno, jer kretanje potiče prokrvljenost, što je važno za međukralježničke diskove.  Oni se tako opskrbljuju hranom. Zbog premalo kretanja oni postaju porozni. Kretanje i sport su osnovni preduvjet za zdrava leđa.

Mit 7: Nepušači imaju bolju kondiciju

To nije točno. Pušenje jako utječe na funkcije pluća i izuzetno je nezdravo. Međutim, pušači koji redovito treniraju su često u boljoj kondicijskoj formi nego nepušači koji se ne bave sportom.

Mit 8: Sport pretvara mast u mišićnu masu

To bi bilo dobro. Nažalost, to nije točno. Masno tkivo i mišići su dvije sasvim različite stvari. Masno tkivo se u tijelu ne može pretvoriti u mišić. Međutim, uz sport mast se razgrađuje a mišići izgrađuju. To najbolje funkcionira u kombinaciji treninga za snagu i treninga za izdržljivost.

Nastavak slijedi...