Mitovi o prehrani: što je istina a što nije?

Mitovi o prehrani: što je istina a što nije?

Postoji mnoštvo informacija na temu prehrane i mnoge od njih nisu točne.

Prehrana je nešto posebno. Postoji bezbroj mudrih savjeta od kojih se mnogo njih na kraju pokažu kao neistine. Osvrnut ćemo se na nekoliko dobro poznatih izjava na temu prehrane i ispitati da li su istinite ili ne.

 • Kava izvlači vodu iz tijela
  Kaže se da kava dehidrira tijelo. To nije istina. Studije su pokazale da kofein iz kave ima dijuretsko djelovanje, što znači da se tekućina koju uzimamo brže izbacuje iz tijela ali nema neki veliki utjecaj na razinu vode u tijelu. To znači da možete, bez grižnje savjesti, kavu ubrojiti u tekućinu koju dnevno unosite u tijelo.

 • Jaja povećavaju razinu kolesterola
  U jajima ima mnogo kolesterola – to je istina koja je dokazana u mnogim ispitivanjima. Istina je i da je kolesterol važan za naše tijelo – bez njega ne bi mogli preživjeti. Svu potrebnu količinu kolesterola naše tijelo može samostalno proizvesti ali postoje i prehrambene namirnice koje u sebi imaju kolesterol. Najnovija su istraživanja pokazala da je unos kolesterola kroz namirnice veoma malen. Tijelo može, naime, regulirati unos kolesterola. Utjecaj jaja na razinu kolesterola je dakle, veoma malen i možete bez ih bez problema konzumirati.

 • Pivski trbuh dolazi od piva
  To nije posve točno. Pivo je visokokalorijska namirnica koja deblja – o tome ne treba dvojiti. Činjenica da su dodatni kilogrami zbog pretjeranog konzumiranja piva vidljivi isključivo na području trbuha – nije točna. Gdje će kilogrami biti vidljivi, zavisi od osobe do osobe.

 • Voćne kiseline štete zubnoj caklini
  To je točno. Mnoge se osobe zdravo hrane, što uključuje mnogo voća i salata, kao i redovito konzumiranje voćnih sokova. U globalu je to veoma dobro za zdravlje, ali ne i najoptimalnije rješenje za naše zube. Kiseline omekšavaju zubnu caklinu i povlače mineralne tvari. S vremenom zubna caklina postaje tanka i krhka, što kod dugotrajnog unosa kiselih namirnica može uzrokovati eroziju zuba. Najopasniji za zubnu caklinu su prije svega voće, ocat, voćni sokovi, vino i sportski napitci. Kako bi umanjili negativan utjecaj kiselina na naše zube možemo ili konzumirati namirnice bogate kalcijem (koji remineralizira naše zube) ili moramo jednostavno nakon svakog obroka isprati zube vodom. To vraća pH vrijednost naše usne šupljine na prirodnu razinu i neutralizira kiseline.

 • Večernji obrok deblja
  ​​​​​​​To je pravi mit kojeg je veoma teško osporiti. Stalno čujemo od mnogih osoba da moraju smanjiti večernji obrok jer su u posljednje vrijeme dobili na težini. Činjenica je da do sada ispitivanja nisu dokazala da obrok koji konzumiramo nakon 18 sati utječe na opseg naših bokova i trbuha. Ovdje se radi o cjelokupnom zbroju kalorija koje smo tijekom dana unijeli u tijelo. Ako jedemo samo noću i pri tome unosimo manje kalorija nego nam je potrebno, nećemo se udebljati niti grama (čak ćemo dugotrajno gledajući i izgubiti na težini). Što je najvjerojatnije istina: lošije spavamo ako smo se prije odlaska u krevet prejeli.