Proljetno čišćenje za tijelo, duh i dušu

Teška, masna i slatka hrana nas je lijepo grijala tijekom hladne zime, ali nam je čudesno stvorila i jedan ili dva masna pojasa oko rebara. Sunce nemilosrdno razotkriva stanje našeg tijela – kao prašinu u otvorima stana: vrijeme je za proljetno čišćenje. I za tijelo, duh i dušu! 

Lijenost i umor doviđenja, više energije dobar dan! To u prvom redu znači: puno piti. Pored čiste vode npr. razrijeđeni jabučni ocat: visok udio vitamina C jača imunološki sustav i dobro raspoloženje, kalij pomaže izlučivanju i detoksikaciji. A ostatak sastojaka pomaže da se metabolizam pokrene i krene u akciju.
Od koprive, lišća breze, preslice ili maslačka mogu se napraviti prekrasni čajevi, koji odmah isplahnu otrove i nečistoće iz tijela. Uz podršku spagirijskih esencija ili biljnih ekstrakata za čišćenje i izlučivanje ovo pijenje polako prerasta u malu proljetnu kuru.

Kad se tijelo jednom oslobodi zimskih naslaga i nečistoća, odmah dolazi do olakšanja: odjednom postajemo ponovno vitalni, dobro raspoloženi a mogli bismo i (mala) stabla čupati…
Proljetna pretvorba poduprta vitaminskim i mineralnim bombama iz prirode: na meniju je svježe proljetno bilje! Nije čudno što se na svakom stolu trenutno nalazi mnogo medvjeđeg luka i njegovog decentnog mirisa po češnjaku. On se rado druži s maslačkom i čine salatu koja u sebi ima koncentrat kalija, kalcija, magnezija, željeza, luteina, vitamina A, B, C, D, karotinoida i gorkih tvari! Za okus i još više djelovanja brine i malo svježe ubrane ukrasne djeteline iz šume i dragušca iz vrta. Za oči tu su ljubičice i tratinčice.

I nježni listovi koprive su veliki majstori za detoksikaciju i izlučivanje – zbog svojih dlačica koje peku u njima je najbolje uživati kad se kuhaju uz špinat ili juhu. Još jedna biljka raste u proljeće za detoksikaciju: uskolisni trputac. Kao što mu ime govori, on rado raste na rubovima staza i raduje nas svojim neupadljivim cvjetovima na dugim stapkama. Pupovi su neotkriveni užitak u salati – kao uostalom i pupovi maslačka. Listovi se mogu i pržiti ili skuhati uz špinat.

Ogladnili ste? Želite si priuštiti proljetni užitak koji detoksicira, daje energiju i još je izvrsnog okusa? Onda put pod noge i uberite par biljčica. Tako ćete se početi i kretati. I to je neodvojivi dio svakog proljetnog čišćenja…!