Jaja za Uskrs – zdravija nego što mislite

Za jaja se priča da sadrže izuzetno mnogo kolesterola. I Uskršnje jaje je nepravedno došlo na zao glas. Tko ima normalne vrijednosti kolesterola, može jesti mirne savjesti: naime, jaja sadrže i mnogo lecitina, znači hrane za živce, srce i mozak. Tu su još i vitamini A i E, B6, B12 kao i željezo, visokovrijedna bjelančevina, cink, folna kiselina, aminokiseline i omega 3 masne kiseline. Uz to, tu su još i rijedak vitamin D i beta karoten. Prema tome, jaja su zdravija nego što mislite! 

A sada iskreno: Uskrs bez šarenih Uskrsnih jaja – tko si to uopće može zamisliti! Kokoš i Uskršnji zec su odslužili svoje! A lijepi trbuščić od Uskrsne užine sa šunkom, hrenom i Uskrsnim kruhom nije isti bez tvrdo kuhanih jaja. Pa ne moramo u sebe utrpati deset komada dnevno.

Na stranu Uskrs, jaja su osobito omiljena kod sportaša i sportašica. Razlog: jedno jedino kokošje jaje sadrži cca šest do osam grama proteina. I to ne bilo kakve bjelančevine, već one koju tijelo može iskoristiti skoro do 100%.I to bez da se značajnije opterete bubrezi i metabolizam.

Prije svega, naša muskulatura se većinom sastoji od bjelančevina – a sportaši jako žele dobro definiranu muskulaturu. To se ne odnosi samo na sportaše kojima je primarna snaga, već i na sportaše koji se bave sportovima izdržljivosti: tijelo nakon treninga treba bjelančevine kako bi repariralo prenapregnuta mišićna vlakna. Za to se preporučuju dva, tri grama proteina po kilogramu tjelesne težine – dakle, Uskrs i ukusna Uskrsna jaja su više nego dobrodošli!

Kakva je situacija s djecom? Koliko Uskrsnih jaja trebaju / smiju jesti djeca koja su još u razvoju? – Oni koji su roditelji, već su uglavnom otkrili sami: Uskrs ili ne Uskrs – djeca rado pojedu jaje. Ili čak dva, kad se igraju različite igre oko Uskrsnog jaja; no tada je gotovo i više ne pojedu niti jedno. Ukoliko somatska inteligencija djece nije potpuno uništena, možete djeci dati koliko god Uskrsnih jaja želite. Kad im je dosta, sami prestanu jesti: Mama, ne mogu više…

I još jedna stvar: Ne samo da Uskrsna jaja vesele Uskrs, nego i jačaju oči! Jaja sadrže i triptofan – on potiče stvaranje serotonina i djeluje povoljno na raspoloženje. A lutein i zeaksantin, koji se prvenstveno nalaze u žumanjku, su dva karotinoida koja su jako važna za zdravlje očiju, što također treba imati na umu kad govorimo o zdravom Uskrsnom jajetu.

Znači: Sretan Uskrs i dobar tek s Uskrsnim jajetom. Jedno do tri jaja dnevno (za zdrave!) sasvim je dovoljno tijekom praznika! A onda je ionako gotovo s jajetom…