Trening: High or Low Impact

Vjerojatno ste se već susreli s pojmovima High-Impact-Workout i Low-Impact-Workout. Oni se vrlo često koriste u svijetu fitnesa. Ali budimo iskreni: znate li stvarno što ti pojmovi znače? Ako ne znate, nije to ništa strašno. Ovdje ćemo ih malo bolje objasniti.

U principu radi se o dva različita oblika istog treninga ili takoreći o dvije strane iste medalje. Međutim nije za svakog čovjeka najbolji High odnosno Low-Impact-Training. Koji trening je najprikladniji za koju osobu ovisi o mnogim faktorima, npr.:

  • osobni nivo kondicije
  • mogući tjelesni problemi ili zdravstvena ograničenja
  • snaga
  • slabosti

High-Impact-Training

Ovo je intenzivni trening s mnogo znojenja, koji podrazumijeva visoki stupanj opterećenja. Ovdje su posebno opterećene kosti i zglobovi. Tijekom High-Impact treninga potroši se mnogo kalorija i broj otkucaja srca je vrlo velik.

Tipične vrste ovog treninga su npr. preskakanje užeta, trčanje ili intenzivne vježbe aerobika.

Low-Impact-Training

Ovaj pojam obuhvaća treninge kod kojih dolazi do manjih opterećenja tijela. To su npr. planinarenje, lagani kardiotrening, joga, pilates ili nordijsko hodanje. Radi se, dakle, o lakšim tjelesnim naporima.

Ubrajaju li se ovdje vodeni aerobik ili plivanje, ostaje i dalje pitanje za diskusiju. S jedne strane oba ova sporta mogu vrlo jako povećati puls, a s druge strane zglobovi ipak nisu toliko opterećeni.

Koji trening je prikladan?

Uvijek treba početi s Low-Impact treningom. Bez obzira jeste li početnik u sportu ili se vraćate nakon dulje pauze, zglobovi i mišići nisu naviknuti na jaka opterećenja i brzo može doći do ozljeda. Dakle treba početi s lakšim vježbama tako da tijelo ima vremena naviknuti se na naprezanje. Low-Impact trening je naravno prvi izbor za starije osobe odnosno za osobe koje imaju probleme sa zglobovima, s ozljedama ili prekomjernom težinom.

High-Impact je trening za profesionalne sportaše i one kojima je sport hobi. Ovdje se radi o tome da jednostavno pokušavamo pomaknuti svoje granice. Međutim preporuča se da i osobe s dobro uvježbanim tijelom uvedu Low-Impact jedinice treninga, jer na taj način se tijelo ipak malo odmori.

Zašto je High-Impact-Training »opasan«?

High-Impact-Training je »opasan« jer postoji veliki rizik od ozljeda. To je i logično, jer svaka akcija ima svoju reakciju. Tijelo mora apsorbirati snagu tijekom intenzivnog vježbanja. Za trčanje je potrebna dvostruko veća snaga nego za hodanje, što znači da kod svakog koraka pri trčanju na koljena, gležnjeve i bokove djeluje dvostruka težina tijela. Ako tijelo nije naviknuto na to, može doći do zamora tijela. Što je veća snaga koja djeluje na tijelo (dakle, što je intenzivniji trening ili što je teža osoba), to je i veći rizik.

Najbolje iz oba svijeta

Najbolje bi bilo pronaći dobru ravnotežu između obje vrste treninga, jer tako ćete dobiti ono najbolje iz oba treninga:

osobni rezultati se malo pomalo povećavaju tijekom High-Impact jedinica, ali Low-Impact jedinice imaju manji rizik od ozljeda i tijelu ćete pružiti malo odmora.

Napomena: Danas postoje mnoge vrste sportskih aktivnosti, odnosno treninga koji se sastoje od jedinica iz High kao i Low-Impact treninga. Često se može koristiti pravilo:

Kod Low-Impact treninga jedno stopalo je uvijek na tlu, a kod High-Impact treninga nije. (Što se opet ne može primijeniti za sve vrste sporta. Što je onda s plivanjem? No Impact?) Kao i uvijek, glavna razlika je: ako je zahtjevnije i napornije onda je High-Impact i obratno.