Chia sjemenke: što one doista mogu

Nova super trendovska vrhunska namirnica i trenutni "bog" super hrane momentalno su jednoglasno chia sjemenke. Na internetu ćete pronaći bezbrojne artikle o njima. Oni navode kakve sjajne karakteristike i pozitivne učinke na zdravlje imaju, i još mnogo toga. Kad to čitamo, dobivamo osjećaj da nema toga što te sjemenke ne mogu. No kakve su stvarne činjenice? Da li su istinita obećanja marketinške mašinerije, koja će chia sjemenke gurnuti u zapećak čim se pojavi neka nova, još "bolja" super hrana? Evo gole provjere činjenica.

Chia sjemenke su sjemenke južnoameričke biljke iz obitelji kadulje koje prvobitno uglavnom potječu iz Meksika. Pošto je biljka lako kvarljiva, raste samo u onom okruženju gdje nema prekomjernih kiša. Danas se ona uzgaja i u drugim južnoameričkim državama, pa čak i u Australiji. To je jednogodišnja biljka koja naraste do 1,75 metar u visinu. Cvjetovi su joj ili bijeli ili sjajno plavi. Sjemenke mogu biti bijele ili crne.

U vrijeme Asteka chia sjemenke su bile osnovna namirnica koja se djelomično koristila i kao sredstvo za liječenje. Uništenjem astečkog carstva znanje o toj biljci palo je u zaborav, sve do prije par godina.

Obzirom na njezine sastojke i područje odakle dolazi, pogledajmo sada vrijednost chia sjemenki.

Osnove: chia sjemenke sadrže do 38 % ulja chia sjemenki, oko 20 % proteina, oko 40 % ugljikohidrata i cijeli niz vitamina, minerala, folnu kiselinu i antioksidante.  Nije mnogo informacija, jer, primjerice, i lanene sjemenke imaju slični sastav.

Ulje chia sjemenki sadrži visok udio esencijalnih masnih kiselina, od čega omega 3 masne kiseline čine do 60% a omega 6 masne kiseline otprilike 18%. I ovdje možemo povući paralelu s lanenim sjemenkama, pošto je i kod njih vrlo sličan omjer.

No, kad pažljivije promatramo, nekoliko stvari upada u oči: iako lanene i chia sjemenke na prvi pogled imaju slične sastojke, koncentracija sastojaka je drugačija. Tako primjerice chia sjemenke ne samo da sadrže toliki broj različitih vrsta minerala kao lanene sjemenke, već je i njihova koncentracija veća. Još jedna prednost je to što chia sjemenke vrlo dugo mogu trajati. Na sobnoj temperaturi na tamnom mjestu bez problema traju dvije do četiri godine. Tu lanene sjemenke gube bitku, osobito mljevene.

Zaključak: Provjera činjenica daje dva zaključka: da, točno je da su chia-sjemenke zdrave i izvrsno sredstvo za uravnoteženu prehranu. Visokom koncentracijom nutrijenata nadmašuju mnoge namirnice i mogu jako pozitivno djelovati na naše zdravlje, a donose i promjenu u našoj kuhinji.

I ne, nije istina da su chia sjemenke čudesne, kako ih se često hvali jer tako nešto ne postoji. One jesu zdrave, no pojedine stvari koje se obećavaju naprosto ne odgovaraju istini. Do sada recimo studijama nije dokazano da pomažu pri mršavljenju, kako se često tvrdi.

P.S.: One su interesantne prije svega za vegane i vegetarijance, zato što su odličan izvor bjelančevina i kalcija.