Gljive za zdravlje i dobar osjećaj

Gljive su fascinantne. Ne može ih se ubrajati niti u biljke ni u živa bića. One čine sasvim jedinstvenu vrstu. U prirodi one pomažu u razgradnji organskog materijala. I u prehranjivanju stabala one imaju odlučujuću ulogu. Osim toga one već vrlo dugo utječu na život ljudi.

Kod razgradnje organskog materijala gljive stvaraju proizvode koji djeluju protiv bakterija. Najpoznatiji primjer je penicilin, koji je spasio već milijune života. Ljekovita djelovanja gljiva su u tradicionalnoj kineskoj medicini poznata već nekoliko tisućljeća. Ali i u Europi je ljekovito djelovanje pojedinih gljiva poznato stoljećima, zahvaljujući medicini samostanskih redovnika, koji su vršili istraživanja i proučavali efekte gljiva.

Nažalost, ova nauka se u Europi s vremenom skoro izgubila. Sada se polako opet počela uvoditi. Danas se moderna medicina intenzivnije bavi sastojcima različitih gljiva. Ljudsko tijelo općenito dobro prihvaća takozvane ljekovite gljive. U tradicionalnoj kineskoj medicini one se zato već vrlo dugo koriste kao preventivno sredstvo ili za očuvanje vlastitog zdravlja.

Metode prerade se tijekom vremena nisu mnogo promijenile. Gljive se prvo suše i zatim sitno samelju. Tako nastali prah koristi se kao baza za mnoge različite proizvode. Među najpoznatije ljekovite gljive ubrajaju se danas reishi, shiitake i resasti igličar.

U Kini je reishi poznat i kao »Božja gljiva besmrtnosti«. Osim u Kini i Japanu, uzgaja se i u Europi. Reishi se pojavljuje u velikoj paleti boja, od smeđe do žućkaste, a tijekom rasta može imati razne bizarne oblike. Primjenjuje se u čajevima, ekstraktima i kapsulama.

Shiitake je nakon šampinjona, najčešće uzgajana gljiva na svijetu. Ima umami okus, poznat i kao mesni okus. To je peti, službeno priznati okus, pored slatkog, kiselog, slanog i gorkog. Prehrambeno-fiziološka vrijednost gljive shiitake je visoka, jer sadrži bjelančevine, balastne tvari, mineralne tvari i vitamine.

Resasti igličar je poznat i pod nazivom lavlja griva. Ima odličnu, karakterističnu aromu. Raširen je po cijeloj Europi, iako ga je teško naći. U Aziji je ova gljiva prava delikatesa. Resasti igličar raste u bojama od kremasto - bijele do roze te osim svih osam esencijalnih aminokiselina sadrži i mnoge mineralne tvari.