Kako povećati fokus i koncentraciju

Kako povećati fokus i koncentraciju

Fokus i koncentracija su sve važniji, ali isto tako ih je i sve teže postići. Ovdje je nekoliko savjeta.

Fokus i koncentracija su teški. Posebno danas u tako glasnom svijetu i sa stalnim ometanjima nije jednostavno ostati u potpunosti usredotočen. Upravo zato je važno da se izoštri um i da se pažnja može usmjeriti na one stvari koje su bitne.

Što je fokus?

Stručnjaci često definiraju fokus kao čin svjesne koncentracije na nešto. Svjesno se koncentrirati na nešto također znači da se ignoriraju druge stvari. Selekcija ima ovdje odlučujuću ulogu.

Fokus je ključ produktivnosti, jer kada se kaže »ne« svim drugim opcijama, otvara se mogućnost da se postigne ona jedna stvar koja je ostala.

Zašto se više ne možemo fokusirati

U današnje vrijeme ljudi nemaju problem s fokusiranjem već s donošenjem odluka. Mozak zdravog čovjeka uvijek je sposoban usredotočiti se – tako dugo dok su uklonjene stvari koje nas ometaju. Ponekad situacija postaje tako hitna, da čovjek jednostavno sjedne i počinje rješavati stvari. Kada je hitno koncentracija odjednom postaje prisutna.

Umjesto da se stvari rješavaju jedna za drugom, danas je nažalost »multitasking« postao vrlo popularan. To u prvom trenu zvuči sasvim dobro. Umjesto rješavanja samo jednog zadatka, riješit ću više zadataka istovremeno. Nažalost pogrešno je mišljenje da je vrijeme tako učinkovitije iskorišteno. Razlog za to je činjenica da mi, doduše, možemo istovremeno odraditi više zadataka, ali koncentrirati se možemo uvijek samo na jedan zadatak. Kod multitaskinga koncentracija jednostavno skače s jedne stvari na drugu. Loše je to što se ta promjena ne događa uvijek glatko. Pogledamo li nakratko na svoj smartphone dok radimo nešto drugo treba nam npr. više od jedne minute da se koncentrirano vratimo na zadatak koji smo počeli raditi. Ako dakle svakih pet minuta provjeravate svoje poruke i mailove, svakog sata izgubite dvanaest minuta.

Savjeti za više fokusa

Našu tendenciju za multitasking možemo procijeniti tako da mjerimo naš napredak. Često gubimo fokus, jer ne dobivamo povratnu informaciju. Mozak želi vidjeti napredak koji smo postigli.

Nekada je to bilo jednostavno. Poljoprivrednik je s jednim pogledom vidio koji dio polja je već obradio s plugom. Na kompjutoru je taj napredak teško postići; sadržaji na ekranu se mijenjaju, ali ekran, sam po sebi, uvijek ostaje isti.

Zato je vrlo važno mjeriti stvari, jer samo ono što se izmjeri može se i poboljšati. Mjerenje pritom ne pokazuje ono što mi jesmo, već pokazuje do koje točke smo stigli.

Mjerenje uopće ne mora biti komplicirano. Dovoljan je jedan X na kalendaru da označimo dan kada smo se koncentrirali da učinimo nešto. Cilj tada postaje jednostavan; ne prekidati, ili što je rjeđe moguće prekidati lanac.

Kako poboljšati koncentraciju

Postoji mnogo načina kako poboljšati vlastitu koncentraciju. Ovdje je nekoliko ideja i poticaja:

  • Bez ometanja
    To je relativno razumljivo. Ostavite telefon u nekoj drugoj sobi ili ga isključite. E-mailovi se čitaju tek u podne i uklanja se sve što bi nam moglo odvući pažnju.
  • Glavni - »sidro-zadatak«
    Odaberite svaki dan jedan zadatak koji je apsolutno najvažniji za taj dan. Naravno da možete imati i druge zadatke na svojoj listi, ali ovaj glavni zadatak je apsolutni »must« kojeg treba prvo riješiti. To sidro održat će strukturu ostatka dana.
  • Paziti na nivo energije
    Jednostavnije je upravljati našom razinom energije nego našim vremenom. Određene aktivnosti koje zahtijevaju našu punu pažnju trebamo provoditi u doba dana kada imamo najviše energije. Bolje upravljanje našim vremenom nije ono što će nas dovesti do cilja. Što nam koristi da imamo vremena, ali nemamo energije za obavljanje planiranog zadatka?

Bez obzira koje poticaje koristite, važno je samo jedno: uvijek kada nam je odvučena pažnja i kada se ne možemo koncentrirati važi samo jedno: vratiti koncentraciju na samo jednu jedinu stvar i to obaviti do kraja. U hitnim slučajevima to znači da moramo eliminirati smetnje. I to je početna činjenica od koje moramo krenuti.