Da li je piramida pravilne prehrane još uvijek aktualna?

Djeca u školi desetljećima uče o klasičnoj piramidi pravilne prehrane. No smatra li se ona još uvijek pravilnom?

Ako promatramo piramidu prehrane koja se može naći u svakoj školi kao plakat na zidu, tada bi 50% dnevnog unosa ugljikohidrata trebalo potjecati od namirnica kao što su riža, krumpir, tjestenina ili žitarice. Međutim, je li to stvarno najbolji način prehrane za ljude?

Činjenica je da sve više nutricionista kritizira ovakvu piramidu pravilne prehrane.

Piramida je preopćenita

Svaka osoba se ne kreće svaki dan na isti način. To znači da općeniti savjet o tome koliko ugljikohidrata je potrebno uzeti nije dobar – jer takav savjet ne važi čak ni za jednu pojedinačnu osobu. Razlog je jednostavan: što se više krećem to više ugljikohidrata moji mišići trebaju. A zatim dolazi do pada razine glukoze u krvi, što izaziva potrebu za još više glukoze a time i ugljikohidrata.

Niti jedan čovjek se ne kreće isto svaki dan. Zato se i ne može reći koliko ugljikohidrata čovjek uistinu treba. Ali sa sigurnošću možemo reći da je previše ako 50% dnevnog unosa energije potječe od ugljikohidrata.

Posljedice prevelike konzumacije ugljikohidrata

Ako pojedemo više ugljikohidrata nego što naše tijelo treba, tada se prekomjerna energija (kalorije) u tijelu pretvara u mast. Tako se energija odlično sprema – za loša vremena.

Problem je: danas zapravo više i ne doživljavamo loša vremena

Glukoza se u tijelu uvijek prva pretvara u energiju. To znači, da se zbog previše šećera i škroba masti ne mogu razgraditi nego upravo obratno, mast se nastavlja gomilati. Začarani krug.

Zdravstvene posljedice

Zadaća inzulina je da šećer iz krvi prenese u stanice, gdje će se on preraditi i iskoristiti, a razina šećera u krvi će pasti na normalne vrijednosti. Međutim inzulin također sprječava razgradnju masnih stanica.

Ako je razina inzulina stalno i dugotrajno povećana tada dolazi do otpornosti prema inzulinu a time i do dijabetesa –tip 2. Klasična piramida pravilne prehrane preporuča vrlo visoku konzumaciju ugljikohidrata. Posljedica toga je često povišena razina inzulina, što dugoročno može dovesti do prekomjerne težine i dijabetesa – tip 2.

Dobre namirnice

Što je, dakle, dobro jesti? Uglavnom, sljedeće namirnice su dobre:

  • povrće
  • gljive
  • orasi, sjemenke, koštice
  • visokovrijedne masti
  • dovoljno proteina u obliku jaja, ribe, mesa, sira

 Kako bi mogla izgledati moderna piramida pravilne prehrane?

  • Osnova: povrće, gljive, bobičasto voće i visokovrijedne masti (avokado, maslinovo ulje, itd.)
  • Proteini: individualno potrebna količina (0,8-1 g/kilogram tjelesne težine)
  • Slatko voće i korjenasto povrće
  • Ugljikohidrati

Napomena: Uvijek potražite savjet liječnika prije no što potpuno promijenite način prehrane.