Kako smanjiti razinu kolesterola

Kako smanjiti razinu kolesterola

Kolesterol nam je potreban ali kada ga imamo previše u tijelu, postaje veoma štetan. Visoka razina kolesterola u krvi može dovesti do povećanja rizika od začepljenja krvnih žila, bolesti krvno-žilnog sustava, srčanog ili moždanog udara – a tko to od nas želi? Kada je razina kolesterola previsoka, potrebno nju je sniziti. Za to postoje razni lijekovi, ali postoje i prirodni načini. Krenimo redom. Prvo da pojasnimo koja je uloga kolesterola u tijelu.

Da li trebamo kolesterol?

Kratko – DA. Kolesterol je od vitalne važnosti za nas jer se nalazi u staničnim membranama svih tkiva i organizam ga koristi za stvaranje važnih hormona ka na primjer vitamina D. Bez kolesterola ne bi mogli živjeti ali kao što je to često u životu – količina je otrovna.

Tijelo može samo proizvoditi kolesterol u dovoljnim količinama. Dakle, ne trebamo unositi dodatne količine kako bi preživjeli. Na žalost, u mnogim se prehrambenim namirnicama, koje su danas dio naše tipične prehrane, nalaze zasićene masne kiseline koje pak, podižu razinu kolesterola.

2 oblika kolesterola

Možda ste već čuli za dobar i loš kolesterol. Tako se danas najčešće nazivaju ove dvije vrste kolesterola; ali za život su nam potrebne obje.

Postoje LDL i HDL kolesterol. LDL prenosi kolesterol iz jetre u pojedine organe. Na tom putu može doći do taloženja. HDL prenosi kolesterol iz organa natrag u jetru gdje se razgrađuje. Naj optimalnije bi bilo da je razina HDL-a viša a razina LDL-a niža. Općenito je najbolje ako je razina kolesterola niža.

Kako sniziti razinu kolesterola?

Postoje tri glavna faktora koja utječu na razinu kolesterola:

  • prehrana
  • tjelesna težina
  • kretanje

Dakle, svaki čovjek može sam nešto učiniti kako bi pozitivno utjecao na razinu kolesterola. Općenito je zdravi način života savršen za to. Cigarete i alkohol, kao i obično, nisu baš najbolje rješenje.

Prehrana

Ovaj je faktor daleko najvažniji. Daleko najučinkovitija prehrana koja postoji za smanjivanje razine kolesterola je veoma jednostavna: potrebno je zamijeniti namirnice koje povećavaju razinu s onima koje smanjuju razinu kolesterola. Bez brige, nije potrebno držati se ekstremnih dijeta. Nisu potrebna pretjerana ograničenja, ali potrebno je uvesti neke promjene:

  • Zasićene masne kiseline: njih je potrebno što je više moguće izbaciti iz prehrane. Njih, prije svega, možemo pronaći u namirnicama životinjskog porijekla, punomasnim mliječnim proizvodima kao i kokosovom i palminom ulju.
  • Trans masne kiseline: ove su masnoće daleko najlošije masnoće koje postoje. Potrebno ih je izbjegavati pod svaku cijenu. Možete ih prepoznati na etiketama po izrazu »djelomično očvrsnute masti«.
  • Orašidi: ova mala čuda pomažu u snižavanju razine LDL-a i predstavljaju super namirnicu jer sadržavaju vitamine, minerale,....
  • Vlakna: prehrana bogata vlaknima također doprinosi smanjivanju razine LDL kolesterola. Na primjer – obično bijelo brašno ili bijelu rižu, možemo zamijeniti integralnim brašnom i integralnom smeđom rižom. To je prvi dobar korak.
  • Voće i povrće: Što šarenije, to bolje. Voće i povrće imaju mnoge zdrave sastojke koji, uz ostalo, doprinose i smanjivanju razine kolesterola.
  • Zeleni čaj: danas je već opće poznato da je zeleni čaj veoma zdrav. U ovom se čaju nalaze tanini koji sprječavaju apsorpciju masti putem hrane i time indirektno doprinose održavanju razine kolesterola.
  • Ne uzimati šećer kao zamjenu za masnoće: potrebno je obratiti pažnju kod kupovine gotovih proizvoda s oznakom »smanjene masnoće«. Najčešće su kod njih masti zamijenjene šećerom, što pak se negativno odražava na našu težinu i samim time na razinu kolesterola.,

Tjelesna težina

Osobe s prekomjernom tjelesnom težinom najčešće imaju i povišenu razinu kolesterola u krvi. Tada je potrebna redukcijska dijeta. Normalna tjelesna težina dugotrajno doprinosi zdravlju srca. Kod redukcijskih je dijeta veoma važno izbjegavati ugljikohidrate, šećer i gotove proizvode. Osim toga, potrebno je češće proučiti nutritivni sastav prehrambenih namirnica i rjeđe jesti visoko kaloričnu hranu.

Kretanje

Redovita tjelesna aktivnost smanjuje razinu kolesterola u krvi. Najbolja je umjerena tjelovježba. Ona snižava i krvni tlak i dobra je za srce i pluća. Tri minute aktivnosti dnevno je neki minimum ali to ne mora uvijek biti neka sportska aktivnost, I rad u vrtu ili šetnja imaju pozitivne učinke.

Postoje mnoge mogućnosti da se snizi razina kolesterola. Potrebno je samo pokrenuti se. Započnite još danas.