Kako se oduprijeti "Burnout" stanju?

Kako se oduprijeti "Burnout" stanju?

Stalno pod stresom, bez ikakve pauze – to je najbolji put u smjeru izgaranja - Burnout stanja. A ipak Burnout se može relativno jednostavno izbjeći.

Što je Burnout?

Burnout je stanje dugotrajne potpune emocionalne i tjelesne iscrpljenosti. Može pogoditi svaku osobu koja ne pazi na sebe. Burnout često pogađa posebno motivirane osobe željne uspjeha.

Ako se ne poradi na Burnout stanju na vrijeme, tada može doći do depresije, razmišljanju o samoubojstvu i do totalnog emocionalnog, duševnog i tjelesnog sloma.

Uzroci

Odgovorni mogu biti vanjski kao i unutarnji razlozi.

Vanjski faktori su npr. uvjeti na radnom mjestu. Ono što može biti loše na radnom mjestu je:

 • stalna pretrpanost poslovima koje treba obaviti
 • nepovjerenje
 • stalna konkurencija
 • izostanak feedbacka
 • premalo manevarskog prostora

Veliki pritisak na radnom mjestu je često pokretač Burnout sindroma, ali i nezdravi obrasci ponašanja i stavovi (npr. perfekcionizam) također stvaraju probleme. Dugotrajni stres, premalo odmora i loše nošenje sa stresom također povećavaju rizik.

Pazite na sebe

Čovjek će brže izgarati ako sam sebe smatra neprijateljem. Naše vlastito tijelo nije stroj i potreban mu je odmor. Upravo to si rijetko priuštimo zbog iracionalnog pritiska da se moramo dokazivati i uvijek postizati sve više ciljeve.

Važno je da pazimo sami na sebe. To možda isprva zvuči egoistično, ali samo ako je meni dobro tada ću i ja biti koristan drugima, moći ću pomoći i postizati bolje rezultate.

Faze pada

Pad u Burnout stanje ne događa se odjednom. To se događa u nekoliko faza (ovisno od osobe do osobe). Ovdje je kratki pregled:

 1. Pritisak da se dokazujemo
 2. Pojačani trud, sve moramo sami napraviti
 3. Zapostavljanje vlastitih potreba, za to više nemamo vremena
 4. Potiskuju se vlastite potrebe, češće se rade pogreške, češće dolazi do svađa
 5. Razmišljamo samo o poslu. Sve što smo prije voljeli više nije bitno.
 6. Problemi se ne shvaćaju ozbiljno
 7. Povlačenje iz društva
 8. Promjene u ponašanju: poseže se za nezdravim zamjenskim zadovoljstvima kao što su alkohol, junk food...
 9. Osjećamo se kao da s nama upravlja netko izvana.
 10. Unutarnja praznina
 11. Depresija
 12. Potpuna Burnout iscrpljenost, potpuni krah

Kako spriječiti izgaranje?

Naravno da je moguće spriječiti Burnout stanje. Za to je potrebno da aktivno nešto učinimo, da promijenimo životni stil, da stvorimo nove navike. Na taj način neće biti problem Burnout stanje zaustaviti već u njegovom početku.

Ono što je vrlo važno su opuštanje i kretanje. To će nam dati snagu za nove izazove. Svaka osoba ima svoj način opuštanja. Nekima je potrebno da kratko odspavaju, drugi koriste metode opuštanja kao što je npr. progresivno opuštanje mišića ili autogeni trening. Oni najodvažniji jednostavno svjesno ne rade »ništa« - pravi luksuz u današnje vrijeme, a izuzetno opuštajuće. Možemo također raditi i ono što volimo (čitati dobru knjigu, slušati muziku...)

Kretanje smanjuje stres što pomaže u budućim trenucima da se bolje nosimo sa stresnim situacijama. Osim toga kod kretanja se izlučuju i hormoni sreće.

Bitni su i društveni kontakti. Čovjek je društveno biće, zbog čega se kod druženja s drugima može ponovno pronaći lakoća i jednostavnost življenja.

Aktivno upravljanje vremenom olakšava obavljanje dnevnih obaveza i znatno smanjuje stres. Postoje mnoge metode upravljanja vremenom pa tako svatko može pronaći nešto za sebe.

Savjeti koji nam mogu pomoći:

 • Smanjiti pretjerana i nerealna očekivanja.
 • Postaviti prioritete
 • Naučiti reći ne
 • Više puta dnevno svjesno uzeti kratku pauzu
 • Zdrava prehrana
 • Redovito kretanje
 • Otvoreno rješavanje konflikata
 • Ostaviti perfekcionizam iza sebe
 • Shvatiti vrijednost odmora
 • Svakodnevno isplanirati vrijeme za sebe – pa makar samo nekoliko minuta.

U tom smislu: Burnout nije sudbina već se može izbjeći s relativno jednostavnim metodama. Izazov je te metode uklopiti u vlastitu svakodnevnicu i primjenjivati ih – tijelo i duša zahvalit će Vam svojim zdravljem.