Val zdravlja - limunada

Možda zvuči čudno, ali s nečim tako svakodnevnim kao što je čaša limunade ujutro, možete svojem zdravlju učiniti veliku uslugu. Zašto je to tako, saznat ćete u ovom članku.

Jutro odlučuje o tome kako ćemo provesti ostatak dana. Ako već s redovitim doručkom tijelu pružimo energiju koju ono treba do podneva, dan neće biti tako loš.

Pomoću jednostavne jutarnje rutine možemo istovremeno učiniti i nešto za naše zdravlje: Popijte čašu tople limunade. To podupire probavu i pokreće tijelo. Postoje i drugi razlozi zašto je limunada odlična:

  1. Dobra za obrambeni sustav: Limun je bogat vitaminom C i kalijem. Vitamin C sprječava prehlade i jača obrambeni sustav, kalij stimulira funkcije živaca i mozga. Osim toga, podupire regulaciju krvnog tlaka.

  2. Bazična prehrana: Iako limun sadrži puno kiseline, ona u tijelu djeluje kao baza. Mnogi znanstvenici danas misle, da bi se uravnotežena prehrana trebala sastojati od oko 70% bazične hrane. Tako se dugo ostaje zdrav. S limunom ujutro, učinit ćete prvi korak ka tom cilju.

  3. Detoksikacija: Limun podupire funkciju jetre a time indirektno utječe na detoksikaciju tijela.

  4. Dobra za kožu: Vitamin C i antioksidansi žutih južnih plodova održavaju kožu elastičnom i čine ju jačom. Osim toga, sprječava se starenje kože tako da se reduciraju bore i nečistoće kože.

  5. Pomaže kod mršavljenja: Limunada sadrži mnogo pektina, koji smanjuje osjećaj gladi. Tako da možete izbjeći nagle napade gladi.

  6. Protiv bolova u zglobovima: Ako se limunada pije redovito, ona može spriječiti i bolove u zglobovima, jer pomaže u rastvaranju nataložene mokraćne kiseline u zglobovima.

Koji je najbolji način uzimanja limunade?

Najbolje je popiti svako jutro prije doručka jednu čašu mlake vode sa sokom od pola limuna. Pretopla voda uništava mnoge hranjive tvari, zbog čega nije preporučljiva. Nakon što popijete limunadu, možete normalno doručkovati.

Još je bolja za mršavljenje

Želite li smršaviti uz limunadu, probajte u nju staviti chia sjemenke. Budući da ove sjemenke opskrbljuju tijelo mnogim važnim hranjivim i balastnim tvarima, dolazi do regulacije osjećaja gladi. S pektinom iz limuna slobodni ste od napada gladi do ručka. Potiče se probava, što je još jedna dobra stvar kod mršavljenja.

Uzmite jednu čajnu žličicu chia sjemenki, 300 ml mlake vode i sok od pola limuna. Natopite sjemenke tijekom noći, ili barem jedan sat prije upotrebe, i zatim sve pomiješajte. Za više okusa možete dodati i jednu veliku žlicu meda.

U tom smislu: Želimo Vam dobar, energičan i zdravi početak dana s čašom limunade.