Naše unutarnje ja – veliki neprijatelj?

Svi ga znaju, svi se bore protiv njega. Riječ je o našem unutarnjem je, onom glasiću koji stavlja udobnost ispred uspješnosti i koji može biti vrlo moćan - ako mu to dozvolimo!

Dobre odluke uvijek nanovo donosimo. Ali se često događa da ih se ne možemo pridržavati. Razlog je naše unutarnje ja. Često se javlja već kod prve prepreke i kada stvari više ne teku glatko. Vraćamo se starim navikama kojih smo se htjeli riješiti. Što možemo učiniti?

Prvo, možemo se baviti pitanjem zašto je tako teško držati se donesenih odluka. Pomaže ako znamo koji o kojim se psihološkim procesima točno radi. Tada se možemo učinkovito boriti protiv toga.

Danas su mnogi sportski psiholozi preuzeli četiri izraza koje je 60-tih godina formulirao američki psiholog u svojim istraživanjima o kohezivnosti skupina: formiranje, konflikti, normalizacija izvedba. (B. Tuckman: forming, storming, norming, performing). Svaki pojam označava određenu fazu koju osoba mora proći kako bi nova navika postala sastavni dio svakodnevne životne rutine.

Formiranje je prva faza. Kada započinjete s nečim novim, kao što je na primjer novi sport, puni ste entuzijazma. Radost zbog nečeg novog je u prvom planu i osoba je veoma motivirana, ponekad čak i previše motivirana.

Nakon što smo prošli ovu fazu, ulazimo u fazu konflikata. Ovdje se po prvi put pojavljuje naše unutarnje ja. Prevladavanje prepreka je sve teže, jer je nestala početna euforija. To može biti veoma neugodno. U ovoj fazi odlučuje se hoćemo li ustrajati ili odustati. Ako smo poduzeli mjere opreza, ovu fazu možemo preživjeti bez puno problema.

U trećoj fazi, kao što i samo ime nagovještava, dolazi do normalizacije, do privikavanja. Jednostavno odradimo zadatak, čak i ako bi nam bilo draže raditi nešto drugo.  U ovoj fazi dolazi do određenih uspjeha jer smo ustrajali i zbog toga se osjećamo dobro.

Nakon toga dolazimo do faze izvedbe. Naše dobre namjere postale su dio svakodnevnog života, dio navike. Pitanje motivacije više se ne javlja, jer radimo ono što smo »oduvijek« radili.

Sada kada znamo kako izgledaju ove četiri faze, možemo zaključiti nekoliko stvari koje će nam pomoći da se odupremo poteškoćama u drugoj fazi – fazi konflikata.
Osnova za svaki uspjeh kod uspostavljanja novih navika je priprema. Zbog toga bi pripreme trebale biti što obuhvatnije. Zapišite si plan. Taj bi se plan trebao bazirati na dugoročnim ciljevima. Ciljeve morate točno formulirati. Što je manje prostora za različito tumačenje, to je bolje. Osim toga potrebno je uzeti u obzir i mogućnost savladavanja prepreka. Što ćete učiniti ako se javi vaše unutarnje ja? Odaberite metode koje će vam pomoći da nastavite usprkos prepreka koje se mogu pojaviti. Pripremite se i redovito prolazite svoje planove u mislima. Tako ćete lakše odabrati pravu metodu kada za to dođe vrijeme.

Uz nekoliko trikova možete se lakše oduprijeti svojem unutarnjem ja. Nađite istomišljenike, osobe koje imaju iste ili slične ciljeve. Uz drugu se osobu možete bolje motivirati i vaša izdržljivost postaje bolja.  Može vam pomoći  vođenje dnevnika o svojim novim iskustvima.  Ako ste osoba koja sve planira, možete u svoje planove pokušati ukomponirati i nove ciljeve i zadatke kao fiksni element. Tako povećavate svoje šanse za uspjeh. Sada se još samo morate zabaviti. Želite li se baviti sa sportom na primjer, ali sport koji ste odabrali nije zabavan, biti će vam teško. Izaberite nešto što vam odgovara. Ako ste osoba koja treba motivaciju odaberite grupni sport jer će vam biti lakše u grupi nego kada ste sami i kada težite rezultatima i potrebno je stalno usavršavanje. Na kraju odaberite sport u kojem ćete se moći natjecati s drugima. Nemojte zaboraviti promjene. Ako stalno imate istu rutinu na kraju će vam postati dosadno. Ne morate odabrati nešto potpuno novo. Dovoljno je samo da unesete neke varijacije u svoju rutinu.

Za kraj, tu je i dobra vijest: ne morate se zauvijek boriti protiv svojeg unutarnjeg ja. Možete ga podučiti boljem. Snaga volje vam je potrebna samo dok se ne formira navika. Onda sve ide potpuno automatski i vaše se unutarnje ja ne javlja. Vi ste ga podučili i sada odobrava vaše postupke i smatra ih dobrim. Istraživanja pokazuju da je potrebno u prosjeku 66 dana dok se ne uspostavi nova navika. To znači da u prosjeku moramo biti disciplinirani i izdržati samo malo više od dva mjeseca. Nakon toga smo uspjeli i sve će nam biti lakše jer se naše unutarnje ja smirilo.