Što učiniti protiv mamurluka?

Fašnički utorak je za mnoge dan slavlja. Da bi se spriječio preveliki mamurluk sljedeći dan, potrebno je paziti na nekoliko stvari.

Zašto, uopće dolazi do mamurluka, nije potpuno jasno. Postoji više teorija. Jedne tvrde da alkohol smanji količinu vode u krvi, čime ona postaje gušća, iritira moždanu ovojnicu i uzrokuje glavobolju. Druga teorija optužuje acetaldehid. Taj stanični otrov nastaje pri razgradnji alkohola i izaziva mučninu. Sljedeća teorija tvrdi da manjak mineralnih tvari nakon probančene noći uzrokuje glavobolju i bolove u udovima.

Kao i uvijek, postoje potvrđena kućna sredstva koja brinu o tome da mamurluk ne bude tako jak odnosno da brže prođe. Ovdje su naši »Dos and Don't« (što učiniti a što ne raditi).

Oprez kod uzimanja lijekova

Ako uzimate aspirin, onda ga morate uzeti prije spavanja. On opterećuje želudac i mogao bi sljedeći dan pojačati osjećaj mučnine.

Izbjegavajte paracetamol. Taj lijek se razgrađuje u jetri, koja ionako ima dosta posla s alkoholom. U najgorem slučaju to bi moglo prouzročiti neizlječivo oštećenje jetre.

Ulje metvice i nešto hladno protiv glavobolje

Ulje metvice djeluju protiv glavobolje isto tako dobro kao i tablete, a ne opterećuje tijelo. Uzmite nekoliko kapi ulja i time masirajte čelo i sljepoočnice. Djelovanje se osjeti nakon 15 minuta.

Učinkovito sredstvo protiv glavobolje je i vrećica s ledom ili hladna krpa. Zbog hladnoće, krvne žile se skupljaju a bol popušta.

Piti puno tekućine

Alkohol djeluje tako da smanjuje količinu vode u tijelu. Dakle, tijekom slavlja, popijte svako malo jednu čašu vode. Sljedeći dan je potreba za tekućinom povećana. Utažite žeđ vodom ili razrijeđenim voćnim sokom. Najbolja je negazirana mineralna voda, jer ona ujedno nadomješta manjak mineralnih tvari uzrokovan unosom alkohola.

Pića koja sadrže ugljikovu kiselinu, potrebno je sljedeći dan izbjegavati, jer iritiraju ionako osjetljiv želudac.

Jelo pomaže i prije i poslije

Prava podloga je vrlo važna. Prije nego mislite piti alkohol, pojedite nešto bogato mastima. Tako se usporava utjecaj alkohola.

Tijekom slavlja dobro je uzimati grickalice. To koči razgradnju mineralnih tvari.

Sljedeći dan pojedite varivo od povrća ili svježe voće. Voćni šećer potiče razgradnju alkohola.

Potrebno je izbjegavati prejaka jela, jer je jetra još uvijek zabavljena alkoholom a velika količina masti još dodatno opterećuje želudac.

Ni u kojem slučaju nemojte jesti slatko ni prije, ni tijekom niti nakon slavlja. Normalni šećer pojačava djelovanje alkohola i potiče stvaranje proizvoda koji nastaju razgradnjom alkohola, što dovodi do glavobolje.

Boriti se feštom protiv fešte?

Mnogi se kunu da su mamurluk savladali pomoću alkohola. Poznato pivo za pomoć je kontraproduktivno rješenje. Kratko vrijeme osjećat ćete se bolje, jer novi alkohol proširuje krvne žile i smanjuje glavobolju. Ali čim djelovanje popusti, proces oporavka jednostavno postaje još sporiji i duži. A jetra mora opet razgrađivati još više alkohola.

Bolje da umjesto toga odete na šetnju. Kretanje na svježem zraku potiče krvotok, krvne žile se šire a oporavak ubrzava.

Miješanje je super - ili nije

S miješanjem različitih vrsta alkohola glavobolja Vam je zagarantirana. Pivo sadrži drugačiji alkohol od npr. vina. Što više različitih alkohola, to je učinak otrovniji. Ostanite, dakle, kod jedne vrste pića i ne miješajte.

Na kraju još jedan savjet: Nikotin smanjuje osjećaj pijanosti jer on dovodi do spuštanja razine alkohola u krvi. Zato tako dolazi do opasnosti, da se previše pije. Pokušajte sljedeći put malo manje pušiti i tako ćete spriječiti da malo preduboko pogledate u čašu. Tako ćete i sljedeći dan biti u boljoj formi.