Aqua jogging – više od regeneracijskog treninga

U posljednje vrijeme aqua jogging postaje sve popularniji. Rijetki znaju da se ovdje radi o blagoj metodi treninga kod ozljeda koja je posebno zanimljiva za trkače.

Starije gospođe koje udobno trčkaraju kroz vodu i tračaju. Možda si upravo tako zamišljate ovaj sport i zapravo niste daleko od istine. Ali zbog toga aqua jogging nije penzionerski sport. Štoviše, može biti izuzetno iscrpljujući, pa čak i iskusni trkači mogu povećati svoju izdržljivost i brzinu. Zanimljiv je čak i za ljude koji žele izgubiti na težini jer se gubi puno više kalorija nego kod trčanja.

Što je aqua jogging?

Kod aqua jogginga radite upravo ono što ime sugerira. Trčite kroz vodu. Kako bi to funkcioniralo, potreban vam je poseban prsluk. Jednostavno plutate u vodi i trčite.  Nije jednostavno kao što se to čini.
Voda je 800 puta gušća od zraka. To znači da je mnogo napornije nego trčanje, iako u vodi sila gravitacije praktički nema učinka.

Koje su prednosti aqua jogginga?

Aqua jogging ima mnoge prednosti. Kao što je gore spomenuto, voda je mnogo gušća od zraka. To čini ovaj sport vrlo napornim. Ipak je pogodan za svakoga, jer je aqua jogging izo-kinetički trening. To znači da sami određujete stupanj opterećenja. Ako se ne krećete, nema otpora. Ali što se brže izvode pokreti, to je napornije.

  • Rizik od ozljeda je minimalan. Najopasnije kod aqua jogging je dolazak na bazen.
  • U ovom sportu trenira cijelo tijelo. To su pored nogu i ruke, ramena, itd.  Osim toga, jednostrani  trening je isključen. Kretanje u vodi, osim mišića koji se koriste, zahtjeva i kretanje paralelnih mišića.
  • Pomoću ovog treninga možete istovremeno poboljšati izdržljivosti, koordinaciju i snagu.
  • Jedna od najvećih prednosti je da zglobovi i tetive nisu pod opterećenjem. Kod trčanja dolazi do udaraca. Oni su uglavnom odgovorni za simptome preopterećenja ili ozljede. Toga kod aqua jogginga nema.
  • Nema ekscentričnih opterećenja. Ekscentrični znači da dolazi do je rastegnuća napetih mišića. To može dovesti do najmanjih ozljeda mišića koje osjećamo se kao bolove u mišićima. Tijekom vježbanja u vodi ne dolazi do tih opterećenja.

Savjeti za početak

  • Ako sada želite isprobati aqua jogging, potrebno je obratiti pažnju na sljedeće:
  • Zagrijte se. Kao i kod bilo kojeg drugog sporta, potrebno je dobiti radnu temperaturu prije nego što započnete.
  • Koristite monitor otkucaja srca. Za razliku od uobičajenog trčanja, kada ste u vodi ne primjećujete da ste usporili. Kako bi intenzitet ostao visok, možete koristiti vodootporni monitor otkucaja srca. Zbog pritiska vode, maksimalna frekvencija srca je manja za oko 10 otkucaja.
  • Priključite se tečaju. Pokreti kod aqua jogginga nisu isto kao i kod trčanja. Prvo ih je potrebno naučiti. Kako bi izvukli maksimum, potrebno je pohađati tečaj gdje će vam prikazati pravilnu tehniku.
  • Promjene protiv dosade. Kako biste izbjegli dosadu, možete jednu dionicu plivati. Nalazite se u vodi. Ne morate stalno trčati.

Aqua jogging je kompletan sport koji se ne mora prakticirati samo u slučaju ozljeda. Pogotovo kod  trkača entuzijasta predstavlja savršenu dopunu. Možete ga koristiti, ne samo radi poboljšanja svojih rezultata, nego i kao dodatan trening bez rizika od ozljede zbog preopterećenja.