Jesu li masti uistinu tako štetne?

Posljednjih godina pojavljuju se različita mišljenja na temu masti. Pored sve češćih proizvoda bez masti, odjednom se pojavljuju dijete bogate mastima, koje pomažu u mršavljenju. Tko je u pravu? Je li mast stvarno tako štetna?

Polagano se mijenja slika o mastima, jer sve više istraživanja pokazuje da su masti važne za zdravlje. Sve više prehrambenih gurua propagira zdravu prehranu, bogatu mastima. S druge strane, desetljećima smo slušali o štetnosti masti.
Koga slušati?

Nisu sve masti iste

Postoje stotine različitih masnih kiselina. Dakle, mast ne smijemo jednostavno etiketirati kao zdravu ili nezdravu. Potrebno je detaljnije proučiti ovu temu. Zašto naše tijelo treba mast?

Masti

  • su važna hranjiva tvar
  • daju okus i osjećaj sitosti
  • pružaju energiju
  • štite naše organe
  • su sastavni dio svake tjelesne stanice
  • su važne za regulaciju topline tijela
  • su tvari koje nose vitamine A, D, E i K

Strah od masnoća?

Nema potrebe bojati se masti. Masti su važne za funkcioniranje našeg tijela, ali potrebno je paziti, koje masti konzumiramo. U zapadnim zemljama ljudi previše konzumiraju štetne masti, a premalo one dobre. Ali, koje masti su štetne, a koje dobre?

Detaljniji pregled pojedinačnih masnih kiselina

Masti su, prema svojoj strukturi, podijeljene u više grupa.

Zasićene masne kiseline: Ove masne kiseline nalaze se u mliječnim proizvodima, mesu i kokosovom ulju. Nova istraživanja pokazuju da zasićene masne kiseline imaju važnu ulogu u tijelu. Mliječne masti, kao što je maslena kiselina, imaju antimikrobno djelovanje, a moguće je i da ove masti imaju važnu ulogu u prevenciji raka. Ostale masne kiseline iz ove kategorije reguliraju hormone ili sudjeluju u staničnoj komunikaciji i radu obrambenog sustava.

Međutim, prevelika količina zasićenih masnih kiseline može povećati štetni LDL-kolesterol. Zato ne smije više od 10% dnevno unijete energije dolaziti od tih masnih kiselina.

Jednostavne nezasićene masne kiseline: Maslinovo ulje i ulje repice su najbolji izvori ovih masti. U kombinaciji s povrćem i integralnim proizvodima, ova ulja su odlična i za mršavljenje. Jednostavne nezasićene masne kiseline pripadaju „dobrim“ mastima. One su posebno dobre za naš organizam i pozitivno utječu npr. na vrijednosti masti u krvi.

Višestruko nezasićene masne kiseline: Ove masne kiseline tijelo pretvara u hormone tkiva, koji upravljaju mnogim važnim funkcijama u tijelu, kao što su krvni tlak i zgrušavanje krvi.

Posebno važne su omega-3 (nalaze se u plavoj ribi) i omega-6 masne kiseline (iz suncokretovog ulja), koje pripadaju grupi esencijalnih masnih kiselina. Ove kiseline tijelo ne može samo proizvesti, pa se moraju unijeti putem prehrane pri čemu treba paziti na njihov omjer. Danas uzimamo premalo omega-3, a previše omega-6 masnih kiselina.

Trans masti: Ove masti su sastavni dio gotovih pekarskih proizvoda. Nastaju prilikom kemijskog učvršćivanja biljnih masti. Kada se radi o trans mastima, svi stručnjaci imaju isto mišljenje, a to je da su one vrlo nezdrave i nemaju nikakva pozitivna svojstva. Trebamo konzumirati što manje tih masti jer one

  • povisuju vrijednosti kolesterola
  • loše utječu na razinu šećera u krvi
  • izazivaju upale u tijelu

Zaključak

Možemo zaključiti da ljudsko tijelo treba masti da bi normalno funkcioniralo i bilo zdravo. Zajedno s povrćem, salatom i integralnim proizvodima one su fiksni sastavni dio zdrave prehrane.

Dakle, možemo bez grižnje savjesti uživati u mastima. Potrebno je samo paziti na pravilan omjer. Ne smije se uzimati previše zasićenih i omega-6 masnih kiselina, a trebamo uzimati više omega-3. Potrebno je izbjegavati trans masti.