Sat za kontrolu srčane frekvencije

Jednako ga koriste i profesionalni sportaši i amateri, a kod treninga izdržljivosti danas je skoro neophodan. Naravno, govorimo o satu koji mjeri puls. Od njegovog pronalaska, dospio je na mnoge ručne zglobove. Lako je za to pronaći razlog. Razlikuju se trening i trening a finu razliku čini pravilni ritam srca.

Kome ovo nije poznato? Trkač koji s grčem i crvenilom u licu trči kroz svijet. Ovisno o osobnom cilju treninga ova vrsta sporta izdržljivosti može biti i kontraproduktivna. Stvarno učinkovito trenira se s pravilnom srčanom frekvencijom.

Tek u rijetkim slučajevima sportaši znaju koje im je najbolje opterećenje treninga za postizanje njihovih individualnih ciljeva. Mjerač pulsa pomaže sportskim entuzijastima, od početnika do profesionalnih natjecatelja, da bolje procijene svoj učinak i tako efikasno treniraju.

Srčana frekvencija tu služi kao izvrsna kontrola. Pomoću nje možemo usmjeriti trening na odgovarajuću razinu. Time sprječavamo trening na preniskoj ili previsokoj srčanoj frekvenciji, pošto se uvijek nalazimo u optimalnom području.

Srčana frekvencija, koja se naziva još i stupanj opterećenja, može se podijeliti na četiri zone.

  • Zona 1 je između 50 i 60% maksimalne srčane frekvencije (orijentaciona vrijednost = 220 - starosna dob). Ova zona služi za stabilizaciju srca i krvožilnog sustava.
  • Druga zona naziva se još i zona sagorijevanja masti. Ona se nalazi između 60 i 70% maksimalne srčane frekvencije, i u toj zoni se tijekom treninga može još bez problema razgovarati. Ako se u toj zoni trenira dulje od trideset minuta, počinju se trošiti masne rezerve.
  • Zona 3 je aerobno područje. Ona se nalazi između 70 i 80% maksimalne srčane frekvencije. Kod te srčane frekvencije najučinkovitije se povećava izdržljivost kod treninga.
  • Trening u četvrtoj, takozvanoj zoni praga (80 - 90% maksimalne srčane frekvencije) pomaže amaterskim sportašicama koje se natječu da podignu svoj anaerobni prag.

Izvan ovih zona opterećenje je ili premalo da bi se postigao neki značajniji učinak treninga, ili preveliko, pa je ono interesantno samo za profesionalne sportaše. Stvarno čvrste granice između zona ne postoje, kao što možete pretpostaviti i iz navedenih brojki. Stabilizacija sustava srca i krvnih žila postiže se u svim stupnjevima, a sagorijevanje masti je i u zoni 3 vrlo visoko.

Treba još obratiti pažnju da srčana frekvencija iz dana u dan može biti drugačija. Na nju utječu različiti faktori kao što su temperatura, visina ili uzimanje tekućina. Zbog toga je važno razviti osjećaj za različite intenzitete opterećenja, a u tome nam pomaže sat koji mjeri puls.

Kontrola srčane frekvencije tijekom treninga pomoću sata koji mjeri puls omogućava nam pametno upravljanje treningom izdržljivosti. Tako sportaši koji žele izgubiti koji kilogram mogu brže i efikasnije postići svoj cilj kroz ugodno, polusatno trčanje od svojih kolega užarenog lica.