5 načina za obnovu crijevne flore nakon uzimanja antibiotika

5 načina za obnovu crijevne flore nakon uzimanja antibiotika

Antibiotici su medikamenti koje nam liječnici često pripisuju kada smo bolesni. Razlog je vrlo jednostavan: njima se vrlo dobro mogu liječiti mnoge bakterijske infekcije. Međutim, stvar je u toma da ne ubija samo "loše" bakterije zbog kojih smo se razboljeli, već i mnoge "dobre". Nebrojene bakterije koje se vrte u našim crijevima, jačaju naš imunološki sustav i podržavaju našu probavu, također su pogođene - pogotovo ako je crijevna flora već narušena neraznolikom ili nezdravom prehranom.

Zbog toga uzimanje antibiotika može dovesti do brojnih zdravstvenih posljedica, od lošeg sna i probavnih problema do oslabljenog imunološkog sustava ili problema s kožom. Kako uopće do toga ne bi došlo, odnosno da ti problemi što brže nestanu, te kako biste crijevnu floru vratili u ravnotežu, trebali biste obratiti pozornost na sljedećih pet točaka:

1. Jedite juhu

Juha (s kostima) sadrži razne hranjive tvari, uključujući esencijalne aminokiseline i minerale. Protein glutamin posebno je dobar jer su studije pokazale da podržava rad probavnog trakta.

2. Jedite fermentiranu hranu

Fermentirana hrana sadrži razne bakterije koje podržavaju zdravlje crijeva. Stoga je dobra ideja nakon liječenja antibioticima jesti više fermentirane hrane. Na taj način vraćate "dobre" bakterije u crijeva. Zato jedite puno jogurta, kombuche, kefira, kiselog kupusa, kiselog povrća, misa, tempeha, natta ili kimchija - da spomenemo samo neke. Sve ove namirnice sadrže aktivne bakterijske kulture koje pomažu uravnotežiti crijevnu floru.

3. Opustite se

Vaše raspoloženje i razina stresa utječu na vaše zdravlje više nego što se općenito pretpostavlja. Kao što su studije pokazale, stres potiče rast "loših" sojeva bakterija, što zauzvrat smanjuje raznolikost mikrobioma u crijevima i na taj način ima negativan učinak. Aktivno osigurajte više opuštanja u svakodnevnom životu. Redovite vježbe opuštanja također mogu biti od velike pomoći.

4. Jedite više vlakana

Probiotičkim bakterijama u probavnom sustavu za razmnožavanje je potrebna pravilna prehrana, a većina se hrani vlaknima. Ona se mogu naći u mnogim prirodnim namirnicama, kao što su npr. jabuke, artičoke, banane, češnjak, poriluk, šparoge, proizvodi od cjelovitih žitarica ili luk ...

5. Isprobajte dodatke prehrani

Nakon liječenja antibioticima, može proći neko vrijeme da se crijevna flora vrati u ravnotežu. Probiotički dodaci prehrani koji se uzimaju uz ove četiri već opisane točke može ubrzati ovaj proces.

Povrat zdravlja crijevne flore

Ako ste uhvatili bakterijsku infekciju, patogene klice obično odumiru nakon liječenja antibioticima. No, budući da antibiotici također jako utječu na crijevnu floru, važno je brinuti se o njoj nakon tretmana. S pet predstavljenih točaka, međutim, ne bi trebao biti veliki problem brzo vratiti vlastitu crijevnu floru u ravnotežu.