O »trendu« bosonogog trčanja

Posljednjih godina opet je popularno: trčanje bez tenisica. Paradoksalno ali upravo za to postoje posebne tenisice. Pritom se stalno čuje o mogućim rizicima. Nesigurnost je velika.

To je bila senzacija olimpijskih igara u Rimu 1960. godine. Etiopljanin Abebe Bikila osvojio je maraton - bosonog. Govori se da su Bikiline tenisice bile istrošene i zbog toga nisu više bile uporabljive. Budući da nije našao odgovarajuće zamjenske tenisice, trčao je jednostavno bez njih i ostvario svjetski rekord.
Danas, preko 55 godina kasnije, Bikila je primjer za novi trend bosonogog trčanja. Zanimljiva vremena kada nešto potpuno prirodno i tisućljećima staro, odjednom postaje novim trendom.

Dokazano je da je bosonogo bolje?

Mnoge studije su, uistinu, dokazale, da je čovjek brži bez cipela. Naša stopala pokazuju svoje mogućnosti tek kada ih oslobodimo sputavajućih okvira cipela.

Stopalo je vrlo kompleksni sistem

To nas ne bi trebalo čuditi, jer svako stopalo je evolucijsko majstorsko djelo. 28 kostiju, 33 zgloba i bezbrojni mišići tvore kompleksni, dinamički sustav, koji kod hodanja brine za prirodnu amortizaciju tijela putem izmjene između opuštenog stanja (kod podizanja stopala) i čvrstoće (kod spuštanja).

Porast deformacija stopala

Zbog stalnog obuvanja, stopala su manje opterećena, mišići, ligamenti i tetive se nedovoljno pokreću, i stopala jednostavno postaju lijena. Posljedice toga su spušteno stopalo ili prošireni prednji dio stopala. Međutim, nisu samo te deformacije koje možemo izbjeći nenošenjem cipela.

Prednosti trčanja bez cipela

Osim jačanja mišića stopala i stabilnih zglobova, trčanje bez tenisica, putem refleksnog luka i povezanosti živaca, stimulira i unutarnje organe. Regulira krvni tlak, rasterećuje kralježnicu a profitiraju i obrambeni mehanizam i krvožilni sustav.

Posebno razvijene tenisice

Strastveni trkači i trkačice danas mogu birati iz velikog asortimana tenisica za bosonogo trčanje. Izazov kod ovog izuma bio je da se stopala zaštite od prljavštine i sl., a da istovremeno ne kvare doživljaj bosonogog trčanja. Rješenje je bilo ispuštanje srednjeg potplata.
Uobičajena tenisica za trčanje ima tri zadaće: amortizira, podupire i raspoređuje opterećenje. Bez srednjeg potplata stopala moraju opet preuzeti amortizaciju. Zato je pomoću vrlo laganih i tankih materijala tenisicama oduzeto svojstvo amortizacije i raspoređivanje opterećenja. Ove tenisice su ono što su rukavice rukama. One nude određenu zaštitu, ali ruke se mogu slobodno kretati. Na Vama je da odlučite koji model želite, tenisice s odvojenim dijelom za svaki prst ili tenisice klasičnog izgleda.

Bosonogo trčanje - nije za svakog

Međutim, ne bi svatko trebao objesiti svoje tenisice o klin i trčati bosonog, jer to može dovesti do ozljeda. Zbog toga postoji nesigurnost kod mnogih trkača i trkačica. Ali, pitanje nije da li koristiti takve tenisice, već kako i kako često treba trčati bosonog.
Druga stvar je stil trčanja. Tenisice djeluju kao rampa. Peta se podiže, i uvijek prva staje na tlo. Kada se trči bez tenisica, tada prvo na tlo staje prednji ili srednji dio stopala. Ovaj način opterećenja je nov i naporan za moderna, na tenisice naviknuta stopala. Treba proći neko vrijeme da se tijelo na to privikne. Bosonogo trčanje zato treba biti samo dodatak normalnom trčanju. Nakon jedne do dvije godine može se potpuno prijeći na bosonogo trčanje. Ako to želite. Nakon što su stopala uvijek koračala u cipelama, naravno da trebaju vremena za privikavanje. Osim toga, ne može štetiti da na početku učite pravilni stil bosonogog trčanja uz pomoć trenera.
Imajte na umu ove savjete i bit će Vam vrlo zabavno - s ili bez tenisica.