Sport na godišnjem odmoru?

Ovakva je stvar sa sportom na godišnjem odmoru. Ako niste unaprijed rezervirali aktivni odmor, nego samo izležavanje na plaži ili nešto slično, često potpuno izostaje sportska aktivnost. Nerijetko se ranije namučimo upravo iz razloga da bismo dobro izgledali na plaži. I kao da to nije dovoljno, nakon godišnjeg odmora trebamo uložiti toliko više energije kako bismo se vratili na svoj raniji ritam treninga.

Često se onaj slabiji dio nas najviše veseli godišnjem odmoru. Zavlada lijenost i taj slabić u nama se može iživjeti onako kako se nije iživio cijele godine. S rečenicom "ali na godišnjem odmoru sam" brzo se zaboravljaju navike vježbanja i prehrane i padamo u zamku švedskog stola. A zapravo nam upravo sport može biti izvor sjajne zabave tijekom godišnjeg odmora. Čarobna riječ je promjena.

Rijetki su oni koji na godišnjem odmoru treniraju jednako kao i kod kuće. Većinom je to potpuno drugačije, pošto je naš fitness studio jako daleko. No imamo mogućnost isprobati nove vrste sportova, što podiže zanimanje za novu vrstu treninga i motivira.

U osnovi nema smisla trenirati za godišnji odmor. Potpuni je nesrazmjer raditi tjednima ili mjesecima za jedan ili dva tjedna godišnjeg odmora. Cilj bi nam trebao biti da općenito budemo u formi, dvanaest mjeseci u godini i trenirati za to.

Treningom na godišnjem odmoru izbjegavamo ponovno ulaženje u trening nakon odmora, što je uvijek teško. Uz to, na godišnjem čovjek ne treba trenirati kao luđak. Nije stvar u tome da želimo povećati mišićnu masu, nego da spriječimo njihovo smanjivanje. Ako nam to nije dovoljno, večera će nam sigurno bolje prijati kad možemo jesti bez grižnje savjesti, obzirom da smo već bili tjelesno aktivni.

No što ako u mjestu gdje ljetujemo nema nikakvih mogućnosti za sportsku aktivnost, hotelski fitness studio je zatvoren zbog preuređenja a patike za trčanje smo ostavili kod kuće? Čak i tada postoje načini i mogućnosti. Vježbe uz pomoć vlastite tjelesne težine možemo raditi posvuda, čak i u hotelskoj sobi. Evo nekoliko njih:

  • Prsni koš i bicepsi: Sklekovi su klasik, i to iz dobrog razloga. Kako bismo povećali efikasnost, stopala možemo postaviti na rub kreveta. Tijelo se lagano spušta i podiže. Tri serije s 15 ponavljanja uz pauzu od 120 sekundi između serija.

  • Trbuh: Spustite se na podlaktice i držite položaj 20 sekundi. Pritom pazite da su vam leđa ravna i da se ne pogrbite. Napraviti pauzu od jedne minute. Tri ponavljanja.

  • Noge: Okrenuti se leđima prema zidu (paziti na razmak od zida) i spuštati se u čučanj dok koljeno ne bude savinuto pod kutom od 90 stupnjeva. Leđa su lagano naslonjena na zid. Držati položaj 60 sekundi. Tri ponavljanja s pauzom od 120 sekundi između serija.

  • Leđa: Legnite na trbuh i podignite raširene ruke i noge. Sada spustite lijevu ruku i desnu nogu bez dodirivanja podloge. Ponovno ih podignite i nastavite s drugom stranom. Vježbu raditi dvadeset sekundi, napraviti 60 sekundi pauzu. Tri ponavljanja.

Evo nekoliko savjeta na koji način možemo spriječiti djelovanje najvećih kalorijskih zamki na odmoru, kako bismo spriječili nastanak sala na trbuhu nakon odmora:

  • Osluškivati osjećaj sitosti: ako ste siti, prestanite jesti i sačuvajte osjećaj užitka.

  • Mnogo piti: Najmanje dvije do tri litre dnevno pobrinut će se za to da razina tekuće u tijelu bude optimalna i da padne osjećaj gladi.

  • Izbjegavati ugljikohidrate: Večer je doba dana kad su namirnice pune ugljikohidrata i šećera loše. Ako tijelo ne dobije energiju iz ugljikohidrata, tijekom noći će posegnuti za masnim zalihama. Povrće, riba i nemasno meso su najbolji izbor za večeru. Treba izbjegavati i alkohol, pošto alkoholni napitci kao što su kokteli sadrže mnogo šećera.