Kako se pravilno pripremiti za sportski događaj

Da bi se pravilno pripremili za neki sportski događaj, npr. maraton, potrebno je imati plan treniranja. Tako ćete biti sigurni da ste na treninzima učinili stvarno sve što je potrebno. Samo s dobrom pripremom moguće je ostvariti dobar rezultat.

Najbolje je imati vlastiti, individualni plan

Svaki čovjek je drugačiji pa i plan treniranja mora biti prilagođen individualnim predispozicijama. Tu postoji više faktora koji imaju važnu ulogu:

  • Kakva je Vaša startna pozicija? Jeste li početnik u sportu ili imate već prilično dobru kondiciju i tražite orijentacijski trening?
  • Koji su Vaši ciljevi? Želite li biti u boljoj formi ili želite učiniti nešto za svoje zdravlje? Ili imate u planu jedan određeni sportski događaj?
  • Koliko vremena imate do događaja na kojem želite sudjelovati?

Imajte na umu da Vaši ciljevi moraju biti izazov, ali isto tako moraju biti i realni.

Ciklusi

Povećanje kondicije se najbolje postiže u ciklusima.

  • Pogledajte koliko još vremena imate na raspolaganju do dana natjecanja.
  • Zatim izradite plan u obliku ciklusa.
  • Vrijeme do natjecanja podijelite u faze: prvo je općenita faza treninga, gdje utvrđujete osnove. Što je bliži dan natjecanja, to i trening mora biti specifičniji. Trajanje treninga postaje sve dulje i intenzitet sve jači. Prije samog natjecanja održavajte samo osnovnu kondiciju s manje aktivnosti. Tako ćete napuniti rezerve i omogućiti tijelu da se oporavi.
  • Plan za pojedine tjedne treba biti na principu 3:1 – Tri tjedna opterećenja koje postupno povećavate, zatim jedan tjedan odmora s malo treninga.
  • U svakom pojedinom tjednu važi isti omjer: tri dana povećavanja opterećenja, zatim dan odmora. Kod sportova kao što su biciklizam ili plivanje možete koristiti ciklus u omjeru 5:1.

Izabrati pravi način

Imajte na umu da kod treninga imate više različitih mogućnosti za promjenu opterećenja. Možete povisiti intenzitet opterećenja ili povećati njegov opseg. Možete i promijeniti učestalost treninga.

Najvažnije pravilo

Trenirajte promišljeno. To znači da si morate postavljati sve veće zadatke, je inače se tijelo neće prilagođavati i nećete povećati svoju kondiciju. Ali pri tomu pazite da ne dođe do preopterećenja. Potrebno Vam je dovoljno odmora da se tijelo regenerira, jer inače, u najgorem slučaju, nećete ni sudjelovati na željenom događaju, jer ste pretjerali i više se ne smijete baviti sportom neko vrijeme.

Testirajte svoju startnu poziciju

Uvijek je pametno da na početku napravite test kojim ćete utvrditi svoje startno stanje. Tako će planiranje treninga biti jednostavnije i možete si odrediti specifične načine treniranja. Ali nemojte se oslanjati samo na laktat testove. Kod određenih sportova ponekad dolazi do tolerancije na laktat pa ako napravite samo taj test, može se dogoditi da dođe do preopterećenja tijekom treninga. Isplati se dodatno napraviti i spiroergometriju.

Prehrana je također važna. Da bi optimalno povećali svoju snagu morate svoje tijelo opskrbiti pravilnim hranjivim tvarima, koje ovise o pojedinačnim natjecanjima. Informirajte se o tome.

Slijedite ove savjete i dobro se pripremite za trening.

Želimo Vam uspjeh i puno zabave u treniranju.