A nakon jedenja žderačka pospanost

Ako nemamo energije i osjećamo se umorno, često nam pomaže kad nešto pojedemo. To nam puni prazne baterije. No budite oprezni, jer možete pasti u zamku. Jedenje nije uvijek izvor energije. Ako jedemo pogrešnu vrstu hrane, pojavit će se umor. To je štetno prvenstveno nakon ručka, zato u nastavku dajemo par stvari na koje treba obratiti pažnju.

Nakon jedenja tijelo je zaposleno probavljanjem hrane. Ovisno o tome što smo pojeli, to je veći ili manji napor za tijelo. Masne namirnice ili one koje sadrže ugljikohidrate predstavljaju izazov za našu probavu. Uz to, za transport nutrijenata potrebna je krv, koja zbog toga nedostaje u mozgu. Slijedom toga dovod kisika nije optimalan, pa dolazi do umora i nekoncentriranosti.

Evo nekoliko trikova koji mogu pomoći:

  • Umjesto krumpira, prženih i pečenih krumpirića, bolje je pojesti rižu. Dobro je izbjegavati i tjesteninu, osim ako se radi o tjestenini od punog zrna.
  • Ako jedete meso ili ribu, bolje je odabrati nemasnu ribu i meso siromašno masnoćom.
  • Povrće i voće mogu se jesti bez problema.
  • Kod napitaka paziti da ne sadrže previše šećera. Najbolja je voda.

No koji su razlozi što je bolje jesti jela siromašna mastima i šećerom, kako bismo spriječili žderačku pospanost? Odgovor je jednostavan: radi se o procesima u tijelu koji otpuštaju različite sastojke. Pažljivije promotrimo nekoliko namirnica koje na prvi pogled ne možemo povezati s umorom. Ovdje ćemo objasniti što se u tijelu događa i zašto su neka jela bolja do drugih.

Kava

“Kako …! Kava?! Mislio sam da kofein razbuđuje.” Mnogi će tako misliti. I točno je, kofein razbuđuje. ALI: Ako pijete jaku kavu bez da ste nešto pojeli, tj, na prazan želudac, može se pojaviti suprotni efekt. Nakon otprilike 30 minuta kofein sužava krvne žile u glavi, što blokira dovod kisika. Postajemo umorni.

Banane

Banane su zdrave, sadrže vitamine, minerale i elemente u tragovima i brzo daju energiju. Zato ih sportaši toliko cijene. Sadrže i serotonin, noradrenalin i dopamin. Na taj način se aktiviraju tjelesni hormoni sreće. No tu postoji kvaka: serotoninski neuroni u mozgu sudjeluju i kod upravljanja ritmom spavanja i budnosti. Ako pojedemo previše banana, postat ćemo doslovno “pospani od sreće”.

Svinjska pečenka

Ponovno mora nastradati sirota svinjska pečenka, kao da se o njoj već nije dovoljno loše pisalo. No, u ovom slučaju ona predstavlja sva masna jela. Masnoća nas usporava, pošto tijelo troši mnogo energije da kako bi ju probavilo. Tu nam upadaju u oči i bjelančevine. Aminokiselina triptofan putem hrane dolazi u krv i odatle u mozak, gdje se pretvara u serotonin i na taj način potiče umor. Pored mesa, mnogo triptofana sadrže i kobasice, sir, kikiriki, lješnjaci, jaja, meso i grahorice. To su dva glavna razloga zašto nakon svinjske pečenke često slijedi popodnevno spavanje.

Grahorice

Grahorice poput graha, leće ili graška ne čine nas usporenima samo zbog toga što sadrže triptofan. Balastne tvari koje se u njima nalaze usporavaju proces probave, što dovodi do osjećaja punoće i pospanosti.

Izolirani ugljikohidrati

Štruce, bijeli kruh ili drugi proizvodi od rafiniranog brašna brzo daju velike količine izoliranih ugljikohidrata. Ista je stvar i s šećerom. Razina šećera u krvi se poveća, što stvara pritisak na gušteraču. Ona proizvodi inzulin, koji razgrađuje šećer u krvi. Pošto izolirani ugljikohidrati daju energiju samo kratko vrijeme, razina šećera u krvi ponovno brzo pada a s njom i naša učinkovitost. Najbolje je da se za ručak držimo podalje od bijelog brašna, napitaka i jela koja sadrže šećer.

Punozrni proizvodi i slatkiši

Proizvodi od punog zrna odlični su za borbu protiv umora. Oni sadrže kompleksne ugljikohidrate koji se polako probavljaju i na taj način dulje daju energiju. Međutim, ako proizvode od punog zrna jedemo s nečim slatkim kao što su med ili marmelada, dolazi do problema. Šećer se ne podnosi dobro s rubnim slojevima punog zrna a posljedica su bolovi u želucu i pospanost. Najgori su punjeni kroasani od punog zrna, jer su pored svega još i masni zbog prženja u dubokom ulju.

Kakao

Čokolada s visokim udjelom kakaa čini nas sretnima. Naime, tvar feniletilamin koji se nalazi u kakao prahu pospješuje stvaranje serotonina. Kao što već znamo, previše serotonina čini nas pospanima.