Smršavjeti – ali kako?

Smršavjeti – ali kako?

Mršavjeti je jednostavno, ali u praksi nije uvijek lako provodljivo.

Kod mršavljenja je dovoljno paziti na nekoliko jednostavnih stvari. To je dobra vijest. A loša? Često je potrebno dugo vremena da bi se vidjeli rezultati – a rijetki za to imaju strpljenja. Rezultati moraju odmah biti vidljivi pa zato danas ima bezbroj dijeta i mitova oko mršavljena. Pogledajmo osnovne stvari koje su potrebne da bi se smršavjelo.

Ključna stvar: manje kalorija

U principu potrebno je učiniti samo jednu stvar kako bi se izgubila težina: uzimati manje kalorija nego što je potrebno. Kada tijelo ne dobije dovoljno energije, ono poseže za svojim rezervama. Kako bi se smanjile kalorije u tijelu potrebno ih je manje unositi ili se više kretati ili oboje. Zasad to zvuči jednostavno. Međutim, provedba je ona odlučujuća točka.

Mnoge dijete brzo pokazuju manju težinu na vagi, ali to je uglavnom kombinacija gubitka vode – i mišića, a to i nije baš zdravo. Ono što je važno je gubitak masti.

Zato se mora prvo osigurati dovoljan unos proteina u tijelo. Ako jedemo premalo proteina tijelo počinje gubiti mišićnu masu. Kod ugljikohidrata i masti situacija je nešto drugačija. Ovdje su važne samo kalorije koje pojedemo (bez obzira potječu li one od prehrane bogate mastima ili ugljikohidratima).

Izbor prave dijete

Da bi se pronašla dobra dijeta koja stvarno pomaže u gubitku masti, potrebno je paziti na nekoliko točaka. Dobra dijeta kombinira sljedeće točke:

  • Ona stvara deficit kalorija, što dovodi do sagorijevanja masti.
  • Ona tijelo opskrbljuje s dovoljno proteina, kako bi se održala mišićna masa.
  • Ona se može svakodnevno provoditi i može se izdržati tijekom željenog perioda.
  • Ona se sastoji uglavnom od neprerađenih i zasitnih namirnica.

Sada se mogu početi brojati dnevne kalorije, ili ne. Koji način je uspješan ovisi od osobe do osobe. Neki ljudi moraju brojati kako ne bi pretjerali, drugi ne moraju.

Kod unosa proteina sve ovisi o tome koliko je visoka tjelesna aktivnost tijekom dijete. Što je aktivnost slabija to je manje proteina potrebno tijelu. Kod visoke tjelesne aktivnosti potrebno je 1,4 – 2 grama proteina po kilogramu tjelesne težine.

Zašto su proteini važni kod gubitka težine

Za to postoje mnogi razlozi. Proteini

  • štite od razgradnje mišićne mase
  • zasićuju i sprječavaju nagle napadaje gladi
  • sprječavaju pad bazalnog metabolizma (dakle koliko kalorija sagorijeva u stanju mirovanja)

Mora li se trenirati kako bi se smršavjelo?

Tako dugo dok postoji deficit kalorija, tako dugo se mršavi. Krećete li se pritom ili ne, svejedno je. Unatoč tomu pravilan trening ima svoje pozitivne učinke kod mršavljenja. Trening snage štiti od gubitka mišićne mase, trening izdržljivosti povećava potrošnju kalorija.

Spriječiti jo-jo efekt

Često se govori da dijete ne funkcioniraju jer se nakon njih čovjek ponovno vraća na istu težinu ili čak i na veću. To naravno nije točno. Ako je osoba smršavjela tada je dijeta funkcionirala. Problem je u tome što se nakon dijete ponovno vraćamo starom načinu ponašanja, starom načinu prehrane i krećemo se isto kao i prije dijete. Nije ni čudo da se kilogrami opet skupljaju. Ovdje je nekoliko savjeta kako spriječiti jo-jo efekt:

  1. Ostavite si malo prostora: Promjena prehrane uspjet će samo ako sami sebi ostavite malo prostora. Ako si uvijek morate nešto zabranjivati, nećete uspjeti. Slobodno se opustite na nekoj gozbi ili za blagdane. Fleksibilnost je adut.
  2. Važna je rutina. Kada imate određeno vrijeme za sport odnosno grubi tjedni plan obroka jednostavnije je spriječiti jo-jo efekt. Rutina sprječava i povratak na stare navike, jer ćete ih zamijeniti novima.