Kako poboljšati svoju moždanu aktivnost?

Kako poboljšati svoju moždanu aktivnost?

Danas se od našeg mozga sve više zahtjeva. Kako bi poboljšali svoje sposobnosti, morate biti u top formi. Više o toj temi možete pročitati u članku koji slijedi.

U današnjem je obrazovanom društvu umni rad sve važniji. To znači da moramo biti snažni, kreativni i fokusiraniji pri poslu. Osnova za to je dobra umna sposobnost. Na sreću, svatko može po tom pitanju nešto i sam uraditi. Važne za to su svakodnevne sitnice jer one,dugotrajno gledajući, daju rezultate. Pogledajmo koje to kotačiće moramo pokrenuti kako bi naše umne sposobnosti bile što veće.

Tjelesna kondicija

»Mens sana in corpore sano« je latinska izreka koja u prijevodu znači »u zdravom tijelu, zdravi duh«. Već su i stari Rimljani znali da za dobre umne sposobnosti i tijelo mora biti u dobroj kondiciji.

Kretanje je ključ za veću kognitivnu sposobnost.

Ako se čovjek premalo kreće, padaju otkucaji srca. Tada manje krvi, a time i kisika, dolazi do mozga. Dakle, nije samo općenito važno baviti se sportom. (Posebno su dobre aktivnosti koje djeluju na krvožilni sustav, što znači sve što poboljšava izdržljivost.)

Čak je i redovito vježbanje za vrijeme posla od velike važnosti kako bi održavali razinu umnih sposobnosti.

Izbjegavanje stresa

Zbog hormona stresa ne možemo jasno razmišljati. Kortizol nam pomaže u odabiru prve moguće opcije i povećava vjerojatnost da pretjerano reagiramo. To je naravno veoma loše. Tome se treba suprotstaviti tako da se aktivno bavimo temama o nadmašivanju stresa i izbjegavanju sukoba.

Fokusiranje

Što smo više usredotočeni na posao, to su naše sposobnosti bolje. Sada se postavlja pitanje, kako dugotrajno zadržati fokus. Do toga ne možemo doći preko noći, potrebno je vježbati. Zbog toga vrijedi dugotrajna usredotočenost na posao. Kako bi se uopće mogli fokusirati na posao važno je nekoliko stvari:

  • ukloniti sve što nas može ometati
  • samostalan rad
  • rad u mirnoj okolini

Prehrana

Što je naša prehrana bolja, to je bolji i rad mozga. Mozak treba gorivo za bolji rad. Uravnotežena, raznovrsna prehrana s mnogo povrća, voća i proizvoda od cjelovitih žitarica kao i izbjegavanje gotovih proizvoda (Fast Food), je najbolje. Tako mozak ostaje u top formi.

Voda

Ljudsko se tijelo najvećim dijelom sastoji od vode. Zbog toga nije čudno, da tijelo i um ne mogu pravilno funkcionirati kada su dehidrirani. Optimalan bi bilo unos dvije litre tekućine dnevno, ali prema potrebi to može biti i više. Najbolje je konzumirati nezaslađene čajeve i običnu vodu.

Spavanje

Za vrijeme sna se mozak oslobađa raznih otrova koji se u njemu nakupljaju tijekom dana. Ako ne spavamo dovoljno dugo, taj metabolički otpad ostaje u mozgu. Posljedica toga je: mozak ne može pravilno raditi, osjećamo se umorno, bezvoljno. Zbog toga moramo pripaziti da spavamo barem sedam do osam sati dnevno. Moramo pripaziti i na kvalitetu sna. Najbolje je spavati u hladnoj, mirnoj i potpuno zamračenoj sobi.

Još jedan razlog za san: posebno je važan kako bi zapamtili stvari koje smo na novo naučili. Što više spavamo, to brže učimo.

Zabilješke

Kada »naletimo« na važne informacije najčešće mislimo : To si obavezno moram zapamtiti. Pogrešno je što mislimo da će se to i dogoditi. Na kraju krajeva, to je važna informacija koju želimo zapamtiti. U stvarnosti to je na žalost drugačije: zaboravljamo većinu stvari s kojim smo se susreli tijekom dana. Zbog toga su bilješke – kratke i jasne – tako važne.

Uz to, zabilješke otvaraju prostor u glavi. Nešto smo zapisali i tako reći, eksterno pohranili i samim time se možemo više fokusirati na druge stvari.

Korištenje mnemotehnike

Mozak razmišlja u slikama i on je u biti velika mašina za asocijacije. Uz pomoć mnemotehnika, koje koriste te principe, informacije si možemo zapamtiti puno brže nego inače. Od koristi je pobliže proučiti ovu temu.

Korištenje kreativnosti

Osobe koje se u svoje slobodno vrijeme bave kreativnim radom imaju bolje šanse i na poslu pronalaziti kreativna i duhovita rješenja za probleme. Osim toga, kreativni su poslovi izvanredna kompenzacija stresnom svakodnevnom poslu.

Pauze

Uz sav napor, stres i nedostatak vremena u današnjem vremenu često zaboravljamo na važan detalj : pauze. Naš mozak treba redoviti odmor, vrijeme kad ne radi punom parom. Kad tih pauzi nema, kognitivni učinak je sve slabiji.

Napuštanje zone udobnosti

Kako bi mozak bio učinkovit i u visokoj starosti potrebno je trenirati. To funkcionira samo ako napustimo zonu udobnosti i suprotstavimo se novim izazovima. Ako nam pomisao na neki novi izazov izaziva grčeve u želucu, tada je to pravi izazov. Moramo se suprotstaviti zadacima koji nas frustriraju, umaraju i dovode nas do fizičkih i psihičkih granica.

Rješavanje križaljke, sudoku i slično je uredu ali samo kod stvarno napornih zadataka možemo očekivati dugotrajan uspjeh. Učenje stranog jezika, muzičkog instrumenta, ples – sve čega nas je na početku pomalo strah – sve to je savršeno. I ono najvažnije: ne odustati.

U tom smislu: postoje različite stvari, male i velike, koje možemo uraditi ili poboljšati kako bi povećali naše umne sposobnosti. I kao uvijek ono najvažnije: potrebno ih je napraviti.