Mitovi o prehrani pred porotom

Ni o jednoj drugoj temi ne raspredaju se toliki mitovi i nema toliko mišljenja, kao o prehrani. Mnogi od njih su tradicionalna znanja. Međutim, je li to znanje uvijek u pravu? Samo zato što su to naši djedovi i bake tako rekli, ne mora značiti da su bili u pravu. Pogledajmo zajedno neke od tih pravila i provjerimo jesu li točna ili ne.

Vitamini su zdravi, o tome nema diskusije.

Međutim ne treba pretjerivati, jer i ovdje važi, prema Paracelsusu, da količina čini otrov.

Prekomjernost može izazvati teške probleme. To se posebno odnosi na grupu vitamina topivih u mastima (A, D, E, K). Studije su pokazale, da stalna predoziranost ovim vitaminima može povećati rizik od dobivanja određenih vrsta raka.

Špinat se ne smije podgrijavati

To ovisi o tome kako se špinat čuva. Ako se odmah nakon jela stavi u hladnjak i kasnije se zagrije na 70°C, može se u njemu još jednom bez problema uživati.

Problem je nitrat koji je sadržan u špinatu. Ako se špinat duže vrijeme drži na sobnoj temperaturi (bez obzira da li je sirov, usitnjen ili kuhan), bakterije mogu nitrat pretvoriti u nitrit. Od njega u želucu nastaju nitrozamini, koji su jedan od uzročnika raka.

Ako se špinat pravilno pohrani i nakon toga pravilno zagrije, ne postoji opasnost za zdravlje, a Vi možete još jednom uživati u špinatu. Inače: nemojte špinat još i drugi puta grijati.

Zelene rajčice su otrovne

To je točno. Nezrele rajčice sadrže otrovnu tvar solanin. Ako čovjek pojede previše zelenih rajčica mora računati na neželjene simptome kao što su proljev, povraćanje i glavobolja. Ali stvarno je potrebno pojesti velike količine tih rajčica da bi se pojavile takve reakcije

Rakija je dobra za probavu

To je nažalost vrlo rašireno pogrešno mišljenje. Rakija ne potiče probavu. Ona ju čak usporava. Tijelo je, nakon uzimanja rakije, naime više zaposleno razgradnjom alkohola nego probavom hrane.

Zašto rakija ipak djeluje dobro nakon obilnog obroka? Razlog je taj što alkohol proširuje žile i tako ima opuštajuće djelovanje na mišiće. Želudac je mišić, dakle i on se opušta nakon što se popije rakija i čovjek se bolje osjeća.