Trebamo nove trendove u sportu

Već ima mnogo načina da postanemo fit. Trenira se s vlastitom tjelesnom težinom, s trendovskim ili klasičnim spravama, u fitness studiju ili kod kuće. U ovom mnoštvu mogućnosti sigurno ima ponešto za svakoga. Skoro dnevno se pojavljuju nove fitness sprave, neke od njih su doista uspješne. Možemo ih jednom isprobati kako bismo za promjenu spriječili brige i dosadu. Evo nekoliko trendova koji su ove godine zanimljivi.

Opći trendovi

Online treninzi

Internet nam danas otvara cijeli svijet. Bilo je samo pitanje vremena kad će se na internetu pojaviti kompletni fitness programi. Danas imamo i cjelovite ponude koje sadrže sve što može razveseliti sportsko srce, od video snimki vježbanja i različitih tečajeva s uputstvima, do recepata. Umreženjem preko društvenih medija imamo i takmičarsku komponentu. Znači možemo se upustiti u različite fitness zadatke i istovremeno dijeliti rezultate.

Telemetrija

Stručnjaci misle da je ova godina ta u kojoj su pametni satovi doživjeli svoj konačni proboj. Ti i drugi nosivi uređaji mjere fitness podatke svog korisnika, od broja koraka, preko srčane frekvencije i potrošenih kalorija, do trajanja spavanja. Obrađuju se skoro svi podaci vezani uz tijelo i šalju na pametni telefon a podaci se vrednuju pomoću posebnih aplikacija.

Novi uređaji

Koreball

Koreball je najnovija sprava za fitness koja dolazi iz Amerike. To je mješavina kettlebella (kugla s drškom) i medicinke, pomoću koje se mogu raditi najrazličitije vježbe. Pošto je koreball “sklopiva”, može se bez problema nositi sa sobom.

DISQ

Ovaj sistem razvila je grupa nizozemskih brzih klizača. Željeli su imati mogućnost da i na otvorenom treniraju kao u fitness studiju. Radi se o spravi koja nadomješta fitness studio. DISQ se sastoji od remena s trakama za otpor koji se pričvrste na zglobove, ili se mogu držati u ruci, ili oboje istovremeno. Na taj način se pomoću ove sprave radi dijeli niz vježbi za cijelo tijelo.

Novootkriveni klasici

Punk uže

Poznato? Uzme se nešto što već dugo postoji, kombinira se s drugim poznati stvarima, nađe se moderni naziv za to i već imamo vrstu trendovskog sporta. To se je desilo s Punk užetom. To je fitness program iz New Yorka, koji je mješavina skakanja sa sajlom, slobodnih vježbi, fitness igara i Core treninga. Trenira se cijelo tijelo i troši se do 600 kalorija na sat.

Trampolin

Trenutno i trampolin doživljava svoju renesansu. Predstavlja pravu alternativu traci za trčanje i Crosstraineru. Trening štedi zglobove i jača dubinsku muskulaturu. Pored brzih i sporih skokova na trampolinu se mogu raditi i vježbe ravnoteže i snage. Uz to se štedi i vrijeme. Deset minuta na trampolinu jednako je učinkovito kao i 30 minuta treninga trčanja.