Smanjiti kalorije kod pečenja kolača

Smanjiti kalorije kod pečenja kolača

Božićno vrijeme je uvijek vrijeme pečenja kolača. Bezbrojna slatka iskušenja i poslastice očekuju nas u praktički svakom domu. Naravno da se veselimo predivno mirisnim, ukusnim keksima, pralinama, kolačićima, kroasanima, zvjezdicama, kiflicama ... Ali ima samo jedan mali problem. Sve brojne slatke delicije sadrže i mnogo kalorija; a one se vide na vagi brže nego što se očekivalo. Srećom, nema potrebe za panikom, jer ne moramo se odricati iskušenja - ako obratimo pažnju na nekoliko stvari i svjesno pečemo niskokalorične kolače. Tako možete istovremeno uživati ​​i zadržati svoju težinu.

Kalorijske bombe

Pogledajmo prvo razloge zašto kolačići i slično sadrže toliko kalorija.

Šećer

Najveća kalorijska bomba u slasticama je, naravno, šećer. 100 grama šećera sadrži četiri puta veću količinu kilokalorija, tj. 400 kcal. Pun tanjur zvjezdica od cimeta (oko 40 komada) ima, ovisno o receptu, između 200 i 500 g šećera, što čini između 20 i 50 kcal po zvjezdici. Ovdje postoji puno potencijala za uštedu.

  • Prije svega, tu je izbor pravog recepta. Postoji bezbroj varijacija za sve kekse i peciva. Dakle, odaberite onu koja ima manje šećera.
  • Tada možete zamijeniti jedan dio šećera s takozvanim nadomjescima šećera. Najpoznatiji od njih vjerojatno je ksilitol, koji se u trgovinama može naći i pod nazivom brezin šećer. Ksilitol ima 98% slatkoće šećera, ali sadrži oko 40% manje kalorija. (Upozorenje: Ako odjednom pojedete previše ksilitola, to može imati laksativni učinak. Zato, ili upotrijebite manje ksilitola ili pojedite manje kolačića. Studije su pokazale da se unos od 200 g ksilitola dnevno može podnijeti bez problema.)
  • Alternativno možete koristiti i steviju u prahu kao zamjenu za šećer. Budući da je stevija potpuno bez kalorija, količina kolačića koje možete jesti se, takoreći, naglo povećava. Kad koristite steviju, uvijek imajte na umu da ona ima pomalo gorkast okus. Steviju biste trebali koristiti samo za stvari koje već imaju vlastiti intenzivan okus, kao što je slučaj sa zvjezdicama od cimeta. Bademove zvjezdice ili adventski muffini također se dobro slažu sa stevijom.

Orašasti plodovi

Svi orašasti plodovi ne samo da su ukusni, već su i vrlo zdravi. Ali budući da imaju dosta masnoća, ujedno su i prave kalorijske bombe. Dakle, ako je moguće smanjite količinu orašastih plodova i istovremeno ćete smanjiti količinu kalorija.

Marcipan

Marcipan je napravljen od šećera i badema, za koje smo već rekli da su dvije kalorijske bombe. Stoga biste ako je moguće trebali izbjegavati upotrebu marcipana ili barem čim više smanjiti njegovu upotrebu.

Alkohol

Sva alkoholna pića spadaju u skupinu tekućina s visokim udjelom ugljikohidrata. Oni stoga sadrže puno ugljikohidrata odnosno šećera. Što manje alkohola u kolačima, to bolje za figuru.

Čokolada

Ovdje ne treba puno govoriti. Svi znaju da previše čokolade deblja - iako je ukusna.

Maslac

Mnogim receptima za kolače je jedan od glavnih sastojaka maslac. On osigurava puni okus, ali ne samo da ima puno kalorija, već sadrži i veliku količinu zasićenih masnih kiselina. Najbolje je maslac zamijeniti niskokaloričnim sastojcima; ovdje je posebno prikladan biljni margarin sa smanjenom masnoćom kojim se maslac može u cijelosti ili barem djelomično zamijeniti.

Osim toga, umjesto podmazivanja lima za pečenje, možete koristiti samo papir za pečenje - i opet ste uštedjeli na kalorijama.

Alternativa: recepti s puno bjelančevina

Koristite recepte na bazi bjelančevina, npr. takozvane puslice. To su varijante s najmanje kalorija i stoga su idealna poslastica između obroka.

Tabela kalorija za božićne kolače

Ovdje imamo i malu tabelu s uobičajenim sastojcima za božićne kolače i njihovim približnim brojem kalorija (naravno, to varira ovisno o receptu i veličini porcije). Tako se i kod prijatelja ili rodbine možete počastiti s nečim bez grižnje savjesti.

1 keks od anisa: 25 do 45 kcal

1 puslica: 20 do 30 kcal

1 puslica od kokosa ~ 31 kcal

1 (vrlo) mali medenjak: ~ 41 kcal

1 keksić s marmeladom: ~ 45 kcal

1 vanili kiflić: ~ 45 kcal

1 jednostavan keks od prhkog tijesta: ~ 50 kcal

1 zvjezdica od cimeta: 50 do 100 kcal

1 makron: ~ 65 kcal

1 kolačić s komadićima čokolade: ~ 85 kcal

1 božićni kruh - stolen: do 400 kcal