Upravljanje stresom za vrijeme Adventa

Upravljanje stresom za vrijeme Adventa

U razdoblju prije Božića mnoge osobe pate od prekomjernog stresa. Potrebno je nabaviti poklone, tu je odlazak na božićne sajmove s radnim kolegama, obitelj želi da dođete u posjet i uz sve to morate planirati svečanu božićnu večeru. Ali to nije sve, za vrijeme adventa i dalje morate odlaziti na posao. Mnogo je stvari koje u prosincu podižu stres na višu razinu.

Kako bi vrijeme adventa proveli bez prevelikog stresa, evo nekoliko taktika za upravljanje stresom koje učinkovito pomažu da ga držite pod kontrolom. Za početak pitanje: što je to stres?

Što je stres?

Stres se definira kao stanje ili osjećaj koji osoba doživljava kad shvati da nije dorasla postavljenim zadacima, bilo osobnim ili socijalnim. Stres je, ukratko osjećaj pritiska, osjećaj koji imamo kad vjerujemo da smo izgubili kontrolu.

Postoji i instinktivna stresna reakcija na neočekivane događaje, ali ova reakcija rijetko izaziva kroničan stres, koji je pak najštetniji oblik.

Kako kontrolirati stres

Postoje različiti načini kako se nositi sa stresom. Nije moguće dati općenite savjete, moto je probati. Svaka osoba mora sama pronaći optimalnu metodu za kontroliranje stresa i sve se svodi na određenu situaciju i mjeru koja je zadovoljavajuća.

Prvi je korak u kontroli stresa, suočavanje sa stresom. Koje su to stvari koje uzrokuju stres u meni? Kako bi to saznali, dobro je voditi dnevnik stresa gdje zapisujemo sve uzroke stresa. Koji uzročnici imaju najveći utjecaj? Koji najviše utječu na naše blagostanje?

Kada postanemo svjesni tih uzroka, možemo početi kontrolirati stres. Za to postoje različiti pristupi.

Pristup orijentiran na akciju

Ovaj se pristup u potpunosti odnosi na akciju. Aktivno se poduzima sve kako bi se promijenile stresne situacije. To na primjer može biti bolje upravljanje vremenom. Ako do sada posao nije bio jasno raspoređen, liste sa zadacima i prioritetima mogu pomoći u smanjenju stresa. Tada na jednom mjestu možemo vidjeti sve što je potrebno napraviti i što je zbilja važno. Tako smanjujete osjećaj da ništa ne uspijete napraviti. Pomaže i eliminiranje „multitaskinga“ ili sposobnosti istodobnoga obavljanja više poslova ili zadataka. Ako se u potpunosti koncentriramo na jedan zadatak dolazi do stanja toka i možemo dugo ostati produktivni.

Pristup orijentiran na emocije

Ovaj pristup pomaže kad stres proizlazi iz percepcije situacije. Može pomoći ako zauzmete meta perspektivu. Jednostavno promatrate koje vam misli dolaze kad mislite na stresnu situaciju. Ako vam dolazi stresna misao, prihvaćate nju tako da u sebi pomislite: „Primjećujem da mislim da je priprema božićne večere za obitelj previše za mene.“ Ovakav pristup nam donosi određeni odmak između nas i naših misli i dopušta nam da ih vidimo onakve kakve su: misli, dakle stvari koje izranjaju u našoj glavi i ponovno nestaju.

Ako uzmemo odmak od stresnih misli, one imaju manji utjecaj na nas. I klasično pozitivno razmišljanje može pomoći.

Pristup orijentiran na prihvaćanje

Ovaj je pristup izvanredan za sve situacije kod kojih ne možemo utjecati na ishod i koju ne možemo primijeniti.

Klasičan je primjer predbožićna prometna gužva kod trgovačkog centra. Bez obzira koliko se ljutimo, tu ne možemo ništa promijeniti. Pomaže samo da prihvatimo situaciju kakva je, ne težimo da je promijenimo i pokušamo uživati. Kad stojimo u koloni možemo, na primjer, razmišljati o stvarima koje nas čine sretnim i radimo li te stvari u mjeri u kojoj bismo ih htjeli raditi.

Sažetak

Stres doživljavamo kad se osjećamo ugroženim ili kad mislimo da gubimo kontrolu i ne vjerujemo da se možemo nositi sa situacijom.

Važno je da konkretnim mjerama poboljšamo stresne situacije koje možemo promijeniti, i promijenimo svoju percepciju tih situacija. Sve situacije koje ne možemo promijeniti, morali bi probati akceptirati.

Tako možemo relativno bez stresa proći razdoblje Adventa.