Fit u uredu?

Evolucijom se čovjek razvijao sa svrhom da se kreće. U današnje vrijeme radi se puno u uredu i ovaj evolucijski cilj postaje zanemaren. Posljedica toga su slabija postignuća, gubimo motivaciju, držanje tijela nam postaje lošije.

Ali to ne mora biti tako. S nekoliko jednostavnih trikova svakodnevnica u uredu može postati uspješnija, razina energije može se povećati i raspoloženje nam može postati bolje.

Mini-vježbe u uredu

Redovito kretanje je važno i zbog toga bi svatko trebao češće napraviti male kratke vježbe za pisaćim stolom. Najomiljenije vježbe su

  • razgibavanje ramena kružnim pokretima
  • jače udisanje za više kisika
  • čvrsto približiti ispružene ruke ispred tijela

Zatim vježbe istezanja i svjesno grčenje i opuštanje pojedinih mišićnih grupa.

Odmor za oči

Rad ispred ekrana ekstremno napreže oči. Zato Vam redoviti odmor može donijeti puno dobroga. Jednostavno primijenite pravilo 20/20/20. Svakih 20 minuta skrenite pogled s ekrana na 20 sekundi i gledajte u daljinu. Zatim nekoliko sekundi fiksirajte pogled na predmet koji je udaljen 20 metara ili više od Vas.

Osim toga preporuča se da svakih sat vremena uzmete pauzu od nekoliko minuta od gledanja u ekran da spriječite crvenilo očiju i osjećaj peckanja u očima.

Zdravi međuobroci

Klasične užine često teško padaju na želudac i čine nas umornima. Da lakše nastavimo s radom preporučamo lagane užine kao što su salate, integralni proizvodi, mahunarke ili juhe.

Popodnevni umor se može najbolje izbjeći ako uzmete komad voća umjesto čokolade. Dobro rješenje su i orasi ili studentska hrana.

Pravilno disanje

Kada smo pod stresom počinjemo lošije disati. U takvim slučajevima potrebno je svjesno polako i duboko udahnuti kroz nos. Kod toga je potrebno paziti da sa se trbuh podiže i spušta. Tako će se smanjiti veliki stres.

Pomoć kod stresa

U stresnim situacijama reakcija tijela je bijeg ili borba te tijelo počinje izlučivati kortizol. Ovaj hormon stresa potiče veća postignuća kod bijega ili kod borbe. Istovremeno se ovaj hormon u takvim tjelesnim situacijama i razgrađuje. U uredu nemamo mogućnost kretanja, jer smo okovani za naš stol. Unatoč tomu i male jedinice kretanja pomažu da se smanji razina kortizona. Umjesto da pošaljemo email, možemo otići do svojeg kolege, telefoniranje možemo obaviti hodajući, a umjesto lifta možemo koristiti stepenice. I šetnja za vrijeme pauze je jako dobra ideja.

Opuštajuće telefoniranje

Ako želite osjećaj napetosti u vratu onda držite mobitel ili slušalicu telefona uvijek između glave i ramena.

Takvu muskulaturnu neravnotežu možemo spriječiti ako slušalicu držimo u ruci ili ako koristimo bežične slušalice.

Više motivacije

Postoje dani koji su jednostavno neizdrživi: ništa ne uspijeva, sve nam je teško. Tu je važna motivacija. Mi naravno ne znamo što Vas motivira, ali za teške dane važno je da na svojem radnom mjestu Vi budete svjesni onog što Vas motivira. Posao će postati lakši i dan će brže proći.