Abeceda vitamina

A, B, C, D, E i K – bez vitamin brzo ćemo izgledati starima! Vitamin D može izgraditi naše tijelo putem sunčavih zraka. Ali sve ostalo mora se uzeti putem prehrane (dodataka prehrani). Koji se od njih gdje nalazi i što se događa kada ih se uzima premalo – mali leksikon vitamina:

• Vitamin A (Retinol) pomaže u izgradnji kože, sluznice te krvnih stanica. Ključan je kod vizualnog procesa te se zbog toga naziva i “vizualni vitamin”. Nalazi se u jetri, mlijeku, maslacu, siru, iznutricama, žutanjku, mrkvi, rajčici, kelju, špinatu, brokuli, paprika, grašku, krumpiru ili zelenoj salati- kada vitamin A nedostaje dolazi do slabog vida u sumraku, noćnog sljepila i zastoja u rastu.

• Vitamin B1 (Thiamin) neophodan je za mozak. Nedostatak može, između ostalog, dovesti do poremećaja nervnog sistema, umora, poremećaja vida, depresija i upala mišića. Vitamin B1 posebno je važan za starije osobe. Nalazi se u kvascu, mekinji, žitaricama, krumpiru, mahunarkama, soji, jetri, bubregu, srcu, mesu, mlijeku, žutanjku i šparogama.

• Vitamin B2 (Riboflavin) naziva se još i hormonom rasta. Nalazi se, između ostalog, u mlijeku, brokoli, šparogama i špinatu te daje zdravu kožu i jake nokte.

• Vitamin B6 (Pridoksin) važan je za mozak, srce, imunitet i zglobove te se prije svega nalazi u špinatu, ugljenu, krumpirima, punozrnatim proizvodima, mesu, ribi, mlijeku, žutanjku te iznutricama. Pomaže kod povezivanja hormona poput serotonin, melatonin ili dopamine. Nedostatak može izazvati promjene na koži te poremećaje središnjeg nervnog sistema.

• Vitamin B12 (Kolamin) potreban je tijelu kako bi ono proizvodilo krvne stanice. Također je važan za nervne stanice, mast, kolihidrat i nukleinsku kiselinu te smanjuje rizik od srčanog udara (smanjuje zajedno s vitaminom B6 i folnom kiselinom te homocisteinom). Nalazi se u žutanjku, ribi, mlijeku ili siru- ukoliko ga se ima premalo, rizik za gastrointetinalne bolesti raste.

• Vitamin C (Askorbinska kiselina) prvenstvno se nalazi u krumpiru, paprici, agrumima, kiviu, vučjem trnu, šipku, jetri i mlijeku – prehrambenim proizvodima koji prije nisu bili na raspolaganju. Rezultat toga bili su skorbut, ispadanje kose, rane na zubnom mesu, slomljene kosti, ekstremni umor, infekcije, vrućina i otkazivnje srca odnosno smrt.

• Vitamin D (kolekalciferola) regulira razinu kalcija te time i pomaže izgradnji kostiju. Nalazi se u ribi, jetri, mlijeku, maslacu, kvascu, kakau, gljivicama, siru i jajima.

• Vitamin E (tocopherols) nalazi se u skoro svim biljnim prehrambenim proizvodima, u visokim dozama prvenstveno u biljnim uljama i orašastim plodovima. Poput vitamina C i on je antioksidant: vitamin E djeluje na mast i izmjenu bjelančevina, štiti stanice, podupire imunitet te smanjuje zgrušavanje trombocita.

• Vitamin K (Phyllochinone) uključen je u čišćenje krvi, izgradnju kosti te reguliranje stanica rasta. Prvenstveno se nalazi u povrću, mliječnim proizvodima, jajima i mesu. Nedostatak se očituje, između ostalog, u jačem krvarenju.