5 veganskih proteinskih krekera

5 veganskih proteinskih krekera

Meso je ukusno i ono je izvor proteina. To je posebno važno kada smo usred treninga. Međutim, i određene biljke sadrže mnogo proteina s kojima možemo i više nego pokriti dnevnu potrebu za proteinima. Jedna pileća prsa (bez kože i kostiju) imaju oko 24 grama proteina. Ta količina se bez problema može postići s orasima, sjemenkama ili grahom. Ovdje je pet ideja za veganska jela koja obiluju proteinima.

Vege burger: 25 grama proteina

Ovdje se ne radi o vegetarijanskom burgeru iz fast-food restorana, već o burgeru napravljenom kod kuće. Najbolje ga je napraviti od kuhane leće i usitnjene muškatne tikve, luka i začina. Ovi sastojci se pomiješaju i oblikuju u kruščiće koji se zatim peku u maslinovom ili avokado ulju. Za povezivanje mase se umjesto jaja mogu koristiti chia sjemenke. Za to je potrebno jednu veliku žlicu chia sjemenki pomiješati s tri velike žlice vode. Nakon pet minuta će se stvoriti želatinozna masa koja povezuje kruščiće.

Jedna šalica leće ima oko 22 grama proteina, a žlica chia sjemenki dodaje k tome još tri grama.

Povrće na žaru i tofu: 23 grama proteina

Samo zato jer se koristi tofu umjesto pileta, ne znači i da jelo nije ukusno. Ako jedete samo komadiće tofua, oni baš i nemaju neki okus. Tofu je kao spužva koja upija druge arome. Zato se moraju koristiti prave arome, a najbolje su marinade ili umaci. Pola šalice tofua sadrži 10 grama proteina, a ako se uz to na roštilj stavi brokula i gljive i ako se pripremi umak od kikirikija i limete, dolazi se do 23 grama.

Veganske lazanje od povrća ili enchilade: 21 gram proteina

Narežite tikvice ili pola žute tikve prvo na ploške a zatim na kockice. Prekrijte rajčicom ili lukom, grahom, tofuom ili veganskim sirom i pripremite kao lazanje ili enchilade. Pola porcije sojinog sira ima šest grama proteina. Pola šalice crnog graha ima osam grama, a integralna riža kao prilog ima još dodatnih pet grama proteina.

Veganski tacco: 23 grama proteina

Danas ima veganskih alternativa mesu, koje izgledaju kao meso, imaju okus kao meso i savršene su kada kao vegan ili vegetarijanac ponekad osjetite potrebu za mesom. Ove veganske zamjene za meso su odlične kada želite pripremiti omiljene taccose. Međutim, njih ne bi trebalo prečesto konzumirati, jer sadrže puno soli. S ovom zamjenom za meso brzo se dolazi na 10 grama proteina, uz to malo sojinog sira sa šest grama i crnog graha s osam grama, i spreman je tacco s 23 grama proteina.

Slanutak sa žitaricama: 22 grama proteina

Slanutak se ne mora uvijek jesti kao humus. Može se također koristiti u čiliju s grahom ili u salatama, najbolje malo preprženi, za bolji okus. Najbolje je kada se kuhani slanutak s maslinovim uljem, limunovim sokom, soja umakom i omiljenim začinima stavi u pećnicu i peče oko trideset minuta na 200 stupnjeva. Pola porcije slanutka ima devet grama proteina. Još malo kvinoje i špinata u listovima dodaje deset grama i jedna velika žlica tahini namaza s dodatna tri grama proteina i dobit ćete ukusno jelo bogato proteinima.