Kako prevladati svoje slabije »ja«

Kako prevladati svoje slabije »ja«

Je li Vam ovo poznato? Ustanete ujutro i odmah znate da će danas biti teško. Osjećate se iscrpljeno, nemate energije, a ni kava ne pomaže. A navečer je trening. Ne, hvala, to je zadnje što želite raditi na takav dan.

Naravno, dolazite u veliko iskušenje da jednostavno preskočite trening. Napokon, izlika se uvijek brzo nađe. "Ne osjećam se baš dobro" ili "Danas zapravo nema dovoljno vremena" su samo neke rečenice koje su brzo pri ruci. Ponekad i ne mora biti tako loš dan, a da ipak nemamo volju za trening. Često je dovoljna samo jedna negativna misao.

Željeli bismo ponuditi alternativu za ove negativne rečenice. Što mislite o ovome: „Uvijek se nakon treninga osjećam sjajno. Glava je slobodna i moje se tijelo osjeća dobro.” Tajna je u ostalim uvjetima koje takva rečenica stvara. S takvom rečenicom zapravo u svojim mislima oblačite sportsku odjeću umjesto da je skidate.

Pozitivne sugestije pobjeđuju

Kada utječemo sami na sebe, stručnjaci kažu da je to autosugestija. To je poznato prilično velikom broju ljudi. Međutim, ono što mnogi ne znaju: svi koristimo autosugestiju bez prestanka, jer svi utječemo na sebe svake minute svakog dana. Činjenica je da ne možemo prestati razmišljati i tako naše misli utječu na naš odnos prema svijetu, na naše postupke - jednostavno na sve. Kako bismo svjesno koristili autosugestiju, trebamo samo prijeći s negativnih na pozitivne misli.

Najbolje je pripremiti nekoliko rečenica koje si možete reći ako se pojave negativne misli. Zapišite te rečenice i pročitajte ih jednom dnevno da se utisnu u pamćenje. Alternativno možete koristiti i fotografije, npr. s plaže na koju ćete ići sljedeće ljeto. Tada samo zamislite kako šećete plažom s tijelom iz snova. To pruža veliku motivaciju.

Uvjerit će nas samo ono što i sami želimo

Na kraju nas uvjerava samo ono što je usko povezano s našim ciljevima. Imate li već godinama bolove u leđima i sad Vam je napokon dosta toga? Tada ćete sastaviti vrlo konkretan plan kako korak po korak kontrolirati bol. Nakon što stvorite ovaj plan, najbolje je da korake odmah unesete u kalendar. Tada je, na primjer, u kalendaru svaki ponedjeljak, srijeda i petak trening u 17 sati.

Ne zaboravite na nagrade

Ovi planovi i pozitivne sugestije zvuče dobro, ali što je s ljudima koji su godinama bili neaktivni? Njima je posebno teško izaći iz svakodnevne rutine. Često im je potrebna veća podrška. Dva su savjeta koja su u početku dobra za stvaranje navike:

  • Nagrade: Ne morate trening učiniti još težim nego što već je. Nagradite se kad ste bili na treningu i to odmah nakon njega. Nagrada bi trebala odgovarati Vašim ciljevima. Ako želite smršavjeti i zbog toga trenirate, tada možda ne bi bila dobra ideja nagraditi se velikim sladoledom. Epizoda omiljene serije bila bi na primjer bolja ideja. Nagrada donosi radost i tako povećava vjerojatnost da ćete izdržati sljedeći trening.
  • Društveni pritisak: Druga opcija je da jednostavno ljudima kažete da radite na gubitku kilograma i da redovito trenirate. To stvara suptilni društveni pritisak, jer svatko želi da se na njega gleda kao na osobu koja se drži stvari koje govori. Tako postaje vjerojatnije da ćete uistinu krenuti na trening. Ako želite ići korak dalje, možete zamoliti osobu od povjerenja da Vas redovito pita kako ide vježbanje ili koja će Vas poticati da vježbate.

Prije ili kasnije stvara se navika. To ćete znati kada idete na trening bez razmišljanja, čak i ako nemate volje. Jednom kad je unutarnja motivacija tako velika, uspjeli ste. Tada vanjski poticaj više nije potreban.