Povećava li kofein rezultate kod treninga snage?

Povećava li kofein rezultate kod treninga snage?

Kofein ima važno mjesto u modernom društvu. To pokazuje i činjenica da mu se pripisuju različita značenja. Neki smatraju kofein sredstvom užitka i vesele se ukusnoj kavi, dok ga drugi smatraju stimulansom. Svejedno kakvog je okusa, glavno da nas održava budnima.

Našem mozgu je svejedno o kojoj se definiciji radi. Tamo kofein djeluje na receptore koji utječu na naše spavanje. Ali ne radi se samo o mozgu, jer krvne žile, bubrezi, srce i mišići također reagiraju na kofein. Pogledajmo malo detaljnije na njegov učinak na mišiće.

Istraživanja

Najnovija znanstvena saznanja blizu su zaključku da kofein može povećati maksimalnu snagu i mišićni otpor prema umoru. Međutim, ti pozitivni efekti još nisu sasvim potvrđeni, jer postoji niz faktora koji utječu na njegov učinak, npr. navika igra također važnu ulogu. Do sada se još nije došlo do jasnog zaključka. Povećanje tjelesnih postignuća zbog kofeina može biti moguće, ali ovisi uvijek o doziranju i intenzitetu opterećenja.

Jedno od mogućih objašnjenja za utvrđeno povećanje rezultata je smanjenje subjektivno doživljenog napora. Nasuprot tomu, na percepciju boli očito ne utječe.

Osim toga, postoje i pokazatelji da uzimanje kofeina povećava proizvodnju testosterona i kortizola nakon treninga snage. Ovi pokazatelji međutim nemaju praktično značenje, jer te hormonalne promjene ustvari nisu povezane s prilagodbom tijela na trening snage, dakle s rastom mišića ili povećanjem snage.

Kako visoka mora biti doza?

Kako bi se uz kofein postigao povećani učinak, potrebno je tri do devet miligrama po kilogramu tjelesne težine. Osoba sa 70 kilograma treba dakle oko 200 miligrama, što je oko 250 ml kave. U optimalnom slučaju potrebno je tada uzeti kofein oko jedan sat prije početka treninga.

Treba biti na oprezu kada se radi o visokom krvnom tlaku ili problemima sa spavanjem. U tim slučajevima kofein može dovesti do pogoršanja stanja.

Navika kao negativan aspekt?

Još uvijk nije potpuno jasno da li naviknutost tijela na kofein poništava njegovu potencijalnu korist. Trenutačno se pretpostavlja da kofein ne nudi veću korist za fizički aktivne osobe koje su se već navikle na njega.

Sami isprobajte

Pomaže li kofein kod treninga ili ne, to mora svatko sam testirati. Ako primijetite pozitivne efekte, tada ga nastavite uzimati. Ako ne, tada bi trebali jednostavno uživati u kavi i ne razmišljati o kofeinu kao stimulansu.

Napomena: Budući da su u većini studija bili ispitani isključivo muškarci, rezultati se ne mogu jednostavno samo projicirati i na žene. I kod žena vrijedi isto, potrebno je individualno isprobavati.